{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH podjednako ugroženi vazduh, voda i zemljište

S
3.11.2010. u 19:23
0
0
U BiH podjednako ugroženi vazduh, voda i zemljište
0
U BiH podjednako ugroženi vazduh, voda i zemljište
Banja Luka
Na području BiH podjednako su ugrožena sva tri eko sistema - vazduh, voda i zemljište, rekao je šef Odsjeka za zaštitu životne sredine u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske danas je u Banjoj Luci organizovalo javnu raspravu o Nacrtu prvog nacionalnog izvještaja o provođenju Konvencije o pristupu informacijama, učešću javnosti u odlučivanju i pristupu pravdi u pitanjima zaštite životne sredine.

"Cilj današnje aktivnosti je da upoznamo građane BiH sa ovom konvencijom i sa njihovim pravom pristupa informacijama konvencije, kao i pravom učešća u donošenju odluka i pristupu pravdi u pitanjima zaštite životne sredine u BiH", rekao je Oprašić.

On je naglasio da je ova konvencija izuzetno značajna jer daje građanima šansu da kažu svoje mišljenje i jer na neki način demokratizuje zaštitu životne okoline u BiH.

Oprašić je istakao da građani, ugrožavanjem životne sredine, direktno ugrožavaju i sebe.

Portparol Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Gorjana Rosić rekla je da se na web-portalu Vlade RS do 5. novembra može pronaći tekst Nacrta prvog nacionalnog izvještaja i da građani mogu da ostave komentare.

Aarhuska konvencija donesena je 1998. godine, a stupila je na snagu 2001. godine. Nacrt izvještaja ove konvencije sačinila je radna grupa u kojoj su bili predstavnici entitetskih ministarstava nadležnih za zaštitu životne sredine, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, institucija i stručnih agencija, te predstavnici nevladinih organizacija koje se bave pitanjima zaštite životne sredine, a uz finansijsku i tehničku pomoć OEBS-a u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: