|

"BiH se ne može sama boriti s klimatskim promjenama"

"BiH se ne može sama boriti s klimatskim promjenama"
0
F
FENA
10.12.2010. u 17:51
1
komentara
0

dijeljenja
"BiH se ne može sama boriti s klimatskim promjenama" Mladen Zirojević (Foto: Arhiv)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević istaknuo je u petak na Konferenciji UN-a o promjeni klime u Kankunu da su prije nekoliko dana velike poplave širom Bosne i Hercegovine izazvale teške posljedice po zdravlje ljudi, oštetile privatnu imovinu, poljoprivredu, te da se ona s klimatskim promjenama ne može boriti sama. "Kao zemlje koja je u procesu privredne tranzicije, BiH se ne može sama odnosno bez podrške međunarodne zajednice boriti s klimatskim promjenama. Svi budući koraci kojima bi se prevazilazile situacije poput ove će biti komplikovani, ponekad i nemogući, za mnoge zemlje bez podizanja ovog pitanja na regionalni nivo", kazao je ministar Zirojević.
U saopćenju za javnost Odsjeka za odnose s javnošću MVTEO BiH navodi se da je, uzimajući u obzir osnovne principe Okvirne konvencije UN o promjeni klime i imajući u vidu strategijski interes BiH da predstavi svoja prava na učešće u provođenju programa kroz fleksibilne mehanizme Kyoto protokola, bh. delegacija izrazila spremnost za zajednički rad s drugim zemljama jugoistočne regije, da bi se, vođeni principima Evropske unije, išlo prema čistijoj i klimatski prihvatljivijoj budućnosti.

"Podsjećamo da BiH preduzima mjere za dalje umanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte kroz povećane aktivnosti više sektora na dugoročnim planovima i programima za održivi razvoj posebno kroz podršku i aktivnije učešće u regionalnoj suradnji u oblasti promjena klime.

U nastojanju da postigne bolji efekt što se tiče UNFCCC-a (Okvirne konvencije UN o promjeni klime) na državnom nivou, Bosna i Hercegovina podržava sadejstvovanje tri konvencije iz Rija", navodi se u saopćenju.

Ministar je naglasio značaj zajedničkih aktivnosti na adaptaciji i ublažavanju i uvjerenje da ljudsko društvo, u ovom momentu, može naći sve odgovore na pitanja o promjenama klime, ali samo kroz skladan odnos s prirodom.

"Svaka nova aktivnost koja bi vodila daljoj degradaciji ekosistema predstavlja novi faktor pritiska na klimu kao prirodni fenomen. Mjere adaptacije i ublažavanja moraju pratiti pristup baziran na ekosistemu.

Bosna i Hercegovina podržava poboljšanje veza aktivnosti konvecija iz Rija. Nacrt na državnom nivou Bosne i Hercgovine bi također trebalo da bude podržan kroz suradnju Nacionalnih središnjih tijela (NFC), kroz pripremu zajedničkih regionalnih projekata, kao i kroz suradnju svih relevantnih tijela na međunarodnom nivou", naglasio je ministar Zirojević.

Konferencija UN o promjeni klime održana je od 8. do 10. decembra u Kankunu (Meksiko), a osnovni cilj je obezbjeđivanje nastavka pregovora pod Okvirnom konvencijom UN o promjeni klime i uspostavljanje održivih osnova za usvajanje pravno obavezujućeg dokumenta na međunarodnom nivou za period poslije 2012. godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...