Mladen Zirojević
0

"BiH se ne može sama boriti s klimatskim promjenama"

FENA
Mladen Zirojević (Foto: Arhiv)
Mladen Zirojević (Foto: Arhiv)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević istaknuo je u petak na Konferenciji UN-a o promjeni klime u Kankunu da su prije nekoliko dana velike poplave širom Bosne i Hercegovine izazvale teške posljedice po zdravlje ljudi, oštetile privatnu imovinu, poljoprivredu, te da se ona s klimatskim promjenama ne može boriti sama. "Kao zemlje koja je u procesu privredne tranzicije, BiH se ne može sama odnosno bez podrške međunarodne zajednice boriti s klimatskim promjenama. Svi budući koraci kojima bi se prevazilazile situacije poput ove će biti komplikovani, ponekad i nemogući, za mnoge zemlje bez podizanja ovog pitanja na regionalni nivo", kazao je ministar Zirojević.

U saopćenju za javnost Odsjeka za odnose s javnošću MVTEO BiH navodi se da je, uzimajući u obzir osnovne principe Okvirne konvencije UN o promjeni klime i imajući u vidu strategijski interes BiH da predstavi svoja prava na učešće u provođenju programa kroz fleksibilne mehanizme Kyoto protokola, bh. delegacija izrazila spremnost za zajednički rad s drugim zemljama jugoistočne regije, da bi se, vođeni principima Evropske unije, išlo prema čistijoj i klimatski prihvatljivijoj budućnosti.

"Podsjećamo da BiH preduzima mjere za dalje umanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte kroz povećane aktivnosti više sektora na dugoročnim planovima i programima za održivi razvoj posebno kroz podršku i aktivnije učešće u regionalnoj suradnji u oblasti promjena klime.

U nastojanju da postigne bolji efekt što se tiče UNFCCC-a (Okvirne konvencije UN o promjeni klime) na državnom nivou, Bosna i Hercegovina podržava sadejstvovanje tri konvencije iz Rija", navodi se u saopćenju.

Ministar je naglasio značaj zajedničkih aktivnosti na adaptaciji i ublažavanju i uvjerenje da ljudsko društvo, u ovom momentu, može naći sve odgovore na pitanja o promjenama klime, ali samo kroz skladan odnos s prirodom.

"Svaka nova aktivnost koja bi vodila daljoj degradaciji ekosistema predstavlja novi faktor pritiska na klimu kao prirodni fenomen. Mjere adaptacije i ublažavanja moraju pratiti pristup baziran na ekosistemu.

Bosna i Hercegovina podržava poboljšanje veza aktivnosti konvecija iz Rija. Nacrt na državnom nivou Bosne i Hercgovine bi također trebalo da bude podržan kroz suradnju Nacionalnih središnjih tijela (NFC), kroz pripremu zajedničkih regionalnih projekata, kao i kroz suradnju svih relevantnih tijela na međunarodnom nivou", naglasio je ministar Zirojević.

Konferencija UN o promjeni klime održana je od 8. do 10. decembra u Kankunu (Meksiko), a osnovni cilj je obezbjeđivanje nastavka pregovora pod Okvirnom konvencijom UN o promjeni klime i uspostavljanje održivih osnova za usvajanje pravno obavezujućeg dokumenta na međunarodnom nivou za period poslije 2012. godine.