BiH
0

U BiH obilježen Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu

FENA
Međunarodna organizacija rada je 28. aprila obilježila Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu u BiH održavanjem tripartitnog sastanka na kojem su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava iz oblasti rada i zdravlja, inspekcija rada, sindikata i udruženja poslodavaca.

Sastanak je bio posvećen temi "Novi rizici i novi obrasci zaštite u promjenjivom svijetu rada" s ciljem skretanja pažnje na pojavu novih opasnosti na radu i s tim vezanih oboljenja, te na nove pristupe u prevenciji tih opasnosti, saopćeno je iz Međunarodne organizacije rada.

Prezentirana je i istoimena publikacija Međunarodne organizacije rada, a razmijenjene su i informacije o politikama i praksama u vezi sa sigurnošću i zdravljem na radu u BiH.

Novi rizici se pojavljuju uporedo s tehnološkim progresom u oblastima nanotehnologije, biotehnologije i upotrebe hemijskih supstanci, kao i u vezi s različitim aranžmanima u zapošljavanju, promjenjivoj demografiji radne snage i psihosocijalnim uslovima vezanim za stres na radu u globalnoj ekonomiji.

Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu koji se obilježava svake godine 28. aprila globalna je kampanja kojom se promovira sigurnosna i zdravstvena kultura u cilju smanjivanja smrtnih slučajeva, povreda i oboljenja na radu.

Generalni direktor Međunarodne organizacije rada Huan Somavia je povodom obilježavanja tog dana istaknuo da dnevno umire 6.300 ljudi zbog profesionalnih povreda ili oboljenja, a više od 2,3 miliona godišnje.

Ljudski gubici ove svakodnevne tragedije su nemjerljivi, a ekonomski gubici u vidu izgubljenih radnih dana, medicinskog tretmana i isplaćenih naknada se procjenjuju na četiri procenta globalnog BDP-a svake godine, što prelazi ukupan iznos stimulativnih paketa uvedenih uoči ekonomske krize 2008. do 2009. godine