{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH obilježen Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu

F
28.4.2010. u 18:39
0
1
U BiH obilježen Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu
0
U BiH obilježen Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu
Međunarodna organizacija rada je 28. aprila obilježila Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu u BiH održavanjem tripartitnog sastanka na kojem su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava iz oblasti rada i zdravlja, inspekcija rada, sindikata i udruženja poslodavaca.
Sastanak je bio posvećen temi "Novi rizici i novi obrasci zaštite u promjenjivom svijetu rada" s ciljem skretanja pažnje na pojavu novih opasnosti na radu i s tim vezanih oboljenja, te na nove pristupe u prevenciji tih opasnosti, saopćeno je iz Međunarodne organizacije rada.

Prezentirana je i istoimena publikacija Međunarodne organizacije rada, a razmijenjene su i informacije o politikama i praksama u vezi sa sigurnošću i zdravljem na radu u BiH.

Novi rizici se pojavljuju uporedo s tehnološkim progresom u oblastima nanotehnologije, biotehnologije i upotrebe hemijskih supstanci, kao i u vezi s različitim aranžmanima u zapošljavanju, promjenjivoj demografiji radne snage i psihosocijalnim uslovima vezanim za stres na radu u globalnoj ekonomiji.

Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu koji se obilježava svake godine 28. aprila globalna je kampanja kojom se promovira sigurnosna i zdravstvena kultura u cilju smanjivanja smrtnih slučajeva, povreda i oboljenja na radu.

Generalni direktor Međunarodne organizacije rada Huan Somavia je povodom obilježavanja tog dana istaknuo da dnevno umire 6.300 ljudi zbog profesionalnih povreda ili oboljenja, a više od 2,3 miliona godišnje.

Ljudski gubici ove svakodnevne tragedije su nemjerljivi, a ekonomski gubici u vidu izgubljenih radnih dana, medicinskog tretmana i isplaćenih naknada se procjenjuju na četiri procenta globalnog BDP-a svake godine, što prelazi ukupan iznos stimulativnih paketa uvedenih uoči ekonomske krize 2008. do 2009. godine

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: