{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U BiH nema hemijskog oružja"

S
19.5.2010. u 13:57
0
0
"U BiH nema hemijskog oružja"
0
"U BiH nema hemijskog oružja"
Foto: SRNA
BiH je uništila svo zaostalo hemijsko oružje, čime je u potpunosti ispoštovala međunarodnu Konvenciju o zabrani razvoja, gomilanja, transfera i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju, izjavila je danas na Jahorini zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić.
"Na Jahorinu su stigli predstavnici iz 23 zemlje regiona i SAD s jedinstvenim ciljem da se dogovorimo kako da na najbolji način u regionu provedemo Konvenciju i odgovorimo na veliki globalni izazov koji nosi opasnost od upotrebe biološkog ili hemijskog naoružanja", rekla je Trišić-Babić na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, cilj trodnevnog 9. regionalnog sastanka zemalja istočne Evrope, članica Organizacije za zabranu hemijskog oružja na Jahorini jeste iznalaženje modaliteta efikasne saradnje u regionu na planu zakonodavnog pristupa eliminaciji hemijskog oružja.

Ona je konstatovala da su ključne institucije u BiH, poput Parlamentarne skupštine, Savjeta ministara BiH, entitetskih skupština itd, dali značajan doprinos totalnoj eliminaciji hemijskog oružja u BiH.

Generalni direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja Rohelio Firter, čestitajući vlastima u BiH na efikasno urađenom poslu, izrazio je uvjerenje da će skup na Jahorini doprinijeti boljem razumijevanju rada Organizacije i efikasnijoj implementaciji Konvencije o zabrani razvoja, gomilanja, transfera i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju.

On je istakao da u zemljama zapadne Evrope nema hemijskog oružja, odnosno da je 98 odsto teritorije na svijetu očišćeno, a da određeni problemi na ovom planu postoje u preostalih dva odsto teritorije i to u Egiptu, Izraelu i Siriji, te Sjevernoj Koreji, Angoli, Mijamaru i Somaliji.

Prema njegovim riječima, potpuna eliminacija hemijskog oružja koju Organizacije za zabranu hemijskog oružja provodi u svijetu zasniva se na tri principa - uništenje postojećeg hemijskog oružja zaostalog iz hladnog rata, sprečavanja proliferacije hemijskog oružja uz inspekcijski nadzor i zaštitom i pružanjem pomoći zemljama kojima prijeti opasnost od eventualne upotrebe hemijskog oružja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: