{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Višak oružja i municije je neposredna opasnost za BiH

S
16.3.2010. u 19:59
0
35
Višak oružja i municije je neposredna opasnost za BiH
0
Višak oružja i municije je neposredna opasnost za BiH
Ambasador Gary D. Robbins (Foto: OSCE)
Prije dvije godine, 15. marta 2008. godine, u eksploziji koja se dogodila u skladištu municije u Albaniji, poginulo je 26 ljudi, povrijeđeno mnogo više, uništeno ili oštećeno hiljade porodičnih domova i ostalih zgrada, i prouzrokovana znatna ekonomska i ekološka šteta. Da li bi se to moglo dogoditi u Bosni i Hercegovini? Nažalost, da.
Prošle godine, sedam radnika je poginulo u Srbiji, u eksploziji, koja se dogodila u fabrici municije. A, eksplozija u predgrađu Nikšića (Crna Gora), koja se dogodila 2006. godine, također je uništila domove mnogih porodica. Taj problem je ogroman.

Zvaničnici BiH su, od ukupnog broja oružja i municije, za uništenje odredili oko 95.000 komada viška vojnog oružja i 25.000 tona viška municije. Ovo naoružanje nalazi se u 19 skladišta, smještenih širom teritorija BiH, a ponekad se ta skladišta nalaze u blizini gusto naseljenih područja.

Rješavanje ovog problema je skupo. Danonoćno, stotine pripadnika vojnog i civilnog osoblja provode mjere sigurnost u krugu tih skladišta, kako bi spriječili da ova vojna sredstva, oružje i municija, padnu u ruke kriminalaca ili terorista, jer vojsci BiH, ionako nedostaju materijalni i drugi resursi.

Ovaj problem se produbljuje. Neke od nagomilanih zaliha predstavljaju “ratnu proizvodnju”, obavljenu u žurbi tokom rata 1990.-ih. Druge datiraju čak iz 1950-ih godina. Često nema zapisnika o skladištenju i održavanju. Stanje u kome se nalaze eksplozivi je ponekad nejasno, a zapaženo je da iz mnogih eksplozivnih naprava već cure hemijske komponente. Neka su eksplozivna sredstva previše opasna da bi ih se pomjeralo, i moraju biti uništena na licu mjesta, a sa svakim novim danom ona postaju još (hemijski) nestabilnija.

Zašto se ova prijetnja ne otklanja? Zvaničnici BiH su se, 2008. godine, dogovorili da unište višak oružja i municije, ali implementacija ostaje problem, a trendovi idu u pogrešnom smjeru: 2009. godine uništeno je manje municije nego 2008. godine, bez obzira na energičan međunarodni program da se finansira i pomogne to uništenje.

Nevjerovatno, čini se da je politički zastoj koji blokira brzo uništenje, povezan sa sporom oko toga ko bi bio vlasnik otpadnog materijala, i koje bi metode uništavanja predstavljale finansijsku dobit, za koje političke interese. Čini vam se poznatim?

Misija OSCE-a u BiH pruža ruku prijateljstva i podrške. Kao i drugi međunarodni partneri, koji su usredsređeni na ovaj problem, mi smo uvjereni da višak oružja i municije ima malu, ako uopće ima ikakvu, finansijsku vrijednost. Zakoniti kupci nisu zainteresirani za stare i nestabilne zalihe. Naravno, nezakoniti "elementi“ mogli bi biti zainteresirani.

Zbog svih ovih razloga, mi energično preporučujemo da se, kroz jedan snažan program, krene naprijed, ka uništenju ovog oružja i municije, unutar jednog transparentnog procesa, što je prije moguće. Mi shvatamo da BiH ima ograničene tehničke mogućnosti.

Zbog toga je nekoliko država članica OSCE-a već ponudilo pomoć. Pored toga, Misija OSCE-a u BiH je, u nekoliko navrata, podsjetila organe vlasti BiH da mogu dobiti pomoć OSCE-a u moderniziranju skladišta oružja i municije, koja pripadaju Oružanim snagama BiH i snagama Ministarstva unutarnjih poslova. Do danas nije bilo takvih zahtjeva.

Prvenstvena odgovornost svake vlade je da zaštiti opću i ličnu sigurnost svojih građana. Ovo je pitanje koje vapi za odgovorom političkih lidera. Preporuke OSCE-a su praktične i izvodive. Uništenje ovog oružja i municije, ne samo da bi učinilo državu sigurnijom, ono bi također pokazalo svijetu da BiH ima odgovarajuću ulogu u njegovanju lokalne, regionalne i globalne sigurnosti.

U februaru sam pisao o tome kako se nadam da će ljudi u BiH iskoristiti izbore, koji će biti održani u oktobru 2010. godine, kako bi izabrali predstavnike, koji će djelovati u javnom interesu. Može li išta biti od jačeg interesa, nego opća i lična sigurnost građana? Hoće li lideri BiH djelovati u pravcu smanjenja te prijetnje, prije nego što neka nova tragedija ponovno pogodi ovu regiju?

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: