BiH
141

U BiH lako do oružja, skupo do dozvole

Piše: T. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ulični obračuni oružjem odavno su postali naša svakodnevnica i glavna tema crnih hronika, a kako i ne bi kada je danas do ilegalnog oružja vrlo lako doći.

Dovoljno je samo pročitati oglase i bez puno muke nabaviti razne vrste pištolja, pušaka ili šta vam već treba. Cijene nisu visoke pa imati, primjera radi, pištolj Beretu danas nije nikakav luksuz. Bereta se na crnom tržištu može kupiti za svega 500 KM.

Prema trenutno važećoj zakonskoj regulativi, odobrenje za nabavku oružja može se izdati radi lične zaštite, lova i sportskog streljaštva, ali i tijelima vlasti, preduzećima i drugim pravnim osobama radi zaštite imovine. U MUP-u Kantona Sarajevo kažu da je procedura za izdavanje oružja u Sarajevu slična kao i u ostalim dijelu BiH i traje tridesetak dana.

"Uslovi za nabavku oružja su da je osoba navršila 21 godinu života, a za nabavljanje streljačkog i lovačkog oružja 18 godina života, osoba također mora biti mentalno sposobna, ne smije biti krivično kažnjavana i ne smije u posljednje dvije godine biti prekršajno kažnjavana u djelima narušavanja javnog reda i mira", pojašnjavaju u MUP-u KS.

Nakon podnesenog zahtjeva policija vrši provjeru podataka i potom, ukoliko su ispunjeni svi neophodni uslovi, izdaje odobrenje za nabavku oružja. Za oružje nabavljeno na temelju odobrenja mora se podnijeti zahtjev za registraciju, nakon čega se fizičkim osobama izdaje oružni list, a pravnim osobama odobrenje za držanje oružja.

Oružni list izdaje se na neograničeno vrijeme, ali je imalac oružnog lista dužan svakih pet godina dostaviti nadležnoj policijskoj upravi dokaz o ispunjavanju uslova u pogledu zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Sve dozvole, takse i ljekarsko uvjerenje koštaju blizu 500 KM.

U MUP-u KS kažu da je za prvih devet mjeseci ove godine na području Kantona Sarajevo izdato 788 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 1.130 oružnih listova. U istom periodu evidentirana su 72 krivična djela koja su regulirana Zakonom o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, a 39 osoba je lišeno slobode.

Što se tiče kazni za nedozvoljeno nošenje oružja one se razlikuju od kantona do kantona. Tako je u Kantonu Sarajevo zatvorska kazna za nošenje nelegalnog oružja tri godine, a pravosudnim organima se daje mogućnost izricanja novčane kazne u zavisnosti od toga koliko osoba posjeduje naoružanja, gdje je pronađeno oružje itd.

Prema zakonima o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu za sve one koji bez odobrenja nabave, drže ili nose vatreno oružje slijedi kazna zatvora od tri mjeseca do dvije godine, dok se visina novčanih kazni za fizičke osobe kreće između 200 i 1.500 KM, a za pravne osobe od 3.000 do 15.000 KM.

U Republici Srpskoj trenutno je u javnoj raspravi novi zakon o oružju i municiji koji bi trebao donijeti više olakšica za vlasnike oružja, fizičke i pravne osobe, kao i da se rok za važenje oružnog lista sa sadašnjih pet produžava na 10 godina.
U Nacrt novog zakona ugrađene su odredbe o legalizaciji oružja i amnestiji od odgovornosti, jer prestankom primjene Zakona o amnestiji za nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja u Republici Srpskoj 31. decembra 2014. godine nije prestala potreba za legalizacijom oružja i prikupljanjem zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

Za nesavjesne vlasnike oružja novi zakon predviđa i znatno više novčane kazne koje se za fizičke osobe kreću od 500 do 1.500 maraka, a za pravne osobe od 5.000 do 10.000 maraka.