Nikad provedeni Aneks 7
10

U BiH blizu 98 hiljada interno raseljenih osoba, RS ukida Ministarstvo za izbjeglice

Klix.ba
Povratnici u Konjević Polje Amel i Senad Muminović (Foto: Klix.ba)
Povratnici u Konjević Polje Amel i Senad Muminović (Foto: Klix.ba)
Probni balon za ukidanje Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS pušten je još početkom 2018. godine, da bi novi mandatar Vlade RS Radovan Višković, uprkos negodovanjima pojedinih udruženja, izričito najavio da će taj resor biti ukinut. Argument za negodovanja: Aneks 7 Dejtonskog sporazuma nije realizovan.

Blizu 98 hiljada ljudi, prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini, traži da im se imovina obnovi u mjestima odakle su tokom ratnih zbivanja izbjegli ili raseljeni, zbog čega je, uprkos različitim pritiscima, nesuvislo govoriti o realizovanju Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH Mirhunisa Zukić ističe za Klix.ba da ukidanjem tog entitetskog ministarstva neće prestati djelovanje i rješavanje problema raseljenih, zato što je BiH preuzela obaveze i novac od Evropske razvojne banke i drugih donatora i raspoređuje ga preko entiteta.

"U pravnim okvirima će se neke stvari promijeniti, a suština je da će se ministarstvo promijeniti u sekretarijat. Međutim, eniteti i Distrikt Brčko su preuzeli odgovornost da će u narednim godinama, u sklopu regionalnog projekta, pomagati tim kategorijama. Riječ je o pola milijarde KM od kojih je veći dio pristigao donatorskim sredstvima", kazala je Zukić.

Napomenula je da se iz entitetskog budžeta Republike Srpske odavno ne izdvajaju sredstva za pomoć raseljenim osobama i izbjeglicama, već da su finansirani samo iz donatorskih sredstava.

"Nikada nismo implementirali, prema sadašnjem dejtonskom ustavu, problem povratka izbjeglica. Zagarantovano je da povratak bude dostojanstven, da bude ekonomski jak, da ima sve elemente potrebne za život ljudi. Bila bi najveća tragedija kada bi nam sada rekli da je Aneks 7 završen. Ne može biti završen jer su nam drugi dali novac koji treba implementirati", rekla je ona.

Navela je da država već pet godina ne izdvaja novac za izbjeglice i raseljene osobe zato što se zadužila kroz različite kredite koje će vraćati entiteti.

"Nebitno je da li će se sredstva izdvajati iz budžeta ili će se svakog mjeseca vraćati rata za kredit, kao što je to slučaj s novcem Evropske razvojne banke za zatvaranje kolektivnih centara. Taj novac nije donatorski, kao ni novac od kredita drugih institucija, kao što je Sudijski fond", istakla je Zukić.

Dodala je da Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvaja godišnje blizu 20 miliona KM.

"Riječ je o novcu iz budžeta namijenjom za rekonstrukciju kuća, infrastrukturnih objekata i za ekonomsku podršku razvoju", zaključila je Mirhunisa Zukić.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić kazao je za Klix.ba da se odnosom prema izbjeglicama i raseljenim osobama već duži niz godina šalje poruka da se Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma ne planira realizovati.

"Ta poruka se šalje činjenicom da se umanjuje budžet izbjeglicama i raseljenim osobama, činjenicom da se vrši sistemska diskriminacija u oblasti procesa obrazovanja na području entiteta RS, činjenicom da se ne zapošljavaju povratnici u javne ustanove. To je prisutno, nažalost, posljednjih godina", rekao je Ramić.

Napomenuo je da je Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS faktički ukinuto prije nekoliko godina, s obzirom na to da im je smanjen budžet.

"Ono manje-više podmiruje neke tekuće obaveze i realizira neke male projekte. Nisu to značajni projekti, a dosta su veća sredstva koja se izdvajaju za opstanak nego za povratak na područje entiteta Republika Srpska. Sredstva su izdvajana isključivo za povratnike Srbe na područje Federacije BiH. Sve u svemu to su simbolična sredstva", istakao je on.

Naveo je kako je nebitno da li će se to ministarstvo zvati ministarstvo ili sektor, ukoliko ono nema potrebnih sredstava.

"Naravno da dok god nije završen Aneks 7, dok god postoji bar jedan čovjek koji se želi vratiti na bilo koji pedalj Bosne i Hercegovine, za to treba postojati podrška vlasti", rekao je on.

Napomenuo je da je slična stvar s državnim ministarstvom, koje nema značajan budžet već posljednjih nekoliko godina.

"Kad god su predlagani amandmani intervencijom na državni budžet da se tom ministarstvu osiguraju značajnija sredstva, vlast u RS ih nikad nije prihvatila", zaključio je Edin Ramić.