BiH
0

U BiH 3,5 miliona korisnika mobilne telefonije, u porastu i broj internet korisnika

Piše: T. S.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Bosni i Hercegovini ima čak 3,5 miliona pretplatnika mobilne telefonije (prepaid i postpaid), a u porastu je i broj korisnika interneta kojih ima više od pola miliona, pokazuju posljednji podaci Regulatorne agencije za komunikcije (RAK).

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u BiH iznosi 859.174, dok je broj korisnika telefonskih usluga u mobilnoj telefoniji sve veći, i u trećem kvartalu 2013. godine iznosi 3.448.829. Tačnije, aktivno je blizu 3,5 miliona mobilnih telefonskih brojeva.

"Evidentno je da je konkurencija, kao rezultat liberalizacije tržišta telekomunikacija, zaživjela kako u mobilnoj tako i fiksnoj telefoniji . Podsjećamo da u Bosni i Hercegovini, osim tri dominantna telekom operatora, usluge fiksne telefonije pruža i trinaest telekom operatora, kojima je pružena prilika da uspostave svoje biznise u fiksnoj telefoniji i izbore se za korisnike usluga koje pružaju", istakla je za Klix.ba Amela Odobašić, glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije,

Također, sve je više korisnika mobilne telefonije koji odlučuju prenijeti svoj broj u neku drugu mrežu. Prema podacima RAK-a, u trećem kvartalu svoj broj je prenijelo 5.316 korisnika. Također, u izvještaju se navodi da su korisnici mobilnih usluga poslali 410.844.747 SMS poruka, a ukoliko se uporedi s podacima iz prethodne godine uočljiv je pad korištenja usluge slanja poruka.

"Usluga prenosivosti broja je zaživjela, omogućavajući krajnjim korisnicima telekomunikacijskih usluga raznoliku ponudu po konkurentskim cijenama. Trendovi rasta u korištenju usluga u našoj zemlji slijede trendove u okruženju, a usluge koje se nalaze u ponudi govorne telefonije ne zaostaju ni za razvijenim zemljama. Kao i u drugim zemljama i kod nas je je stepen korištenja mobilne telefonije u stalnom porastu – preko 89 posto bh. građana koristi usluge mobilne telefonije. S druge strane, broj aktivnih fiksnih linija kod tri dominantna operatora je ispod 860.000", istakla je Odobašićeva.

Prema podacima RAK-a, broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem fiksne mreže je 500.209. Naime, xDSl priključak ima 142.387 korisnika, fiksni bežični pristup 63.729, internet putem iznajmljene linije koristi 1.350 osoba, dok FTTh pristup ima 308 osoba.

Podsjetimo, krajem 2012. godine 466.723 osoba u BiH imalo je pristup internetu.