Dnevni presjek
0

U BiH 26 novozaraženih koronavirusom, evidentiran jedan smrtni slučaj

B. T.
Najviše novozareženih iz FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Najviše novozareženih iz FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrirano je 26 novozareženih koronavirusom. Pozitivan test potvrđen je kod 23 osobe u Federaciji BiH, dvije u Republici Srpskoj i kod jedne u Brčkom. Prijavljen je i jedan smrtni slučaj, a radi se o starijoj ženi iz Bosanskog Novog.

Podsjetimo, poređenja radi, da je dan ranije zabilježeno 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom od 1.560 obrađenih testova.

Federacija BiH

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.127 uzoraka, od čega su 23 pozitivna na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 732.680 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 134.177 osoba. U Federaciji BiH u protekla 24 sata nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.535.

Republika Srpska

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 210 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod dvije osobe.

Radi se jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi srednje i starije životne dobi iz Banje Luke.

U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj, a riječ je o ženskoj osobi starije životne dobi iz Bosanskog Novog.

Do sada je u ovom entitetu potvrđeno 64.385 slučajeva koronavirusa, a preminule su ukupno 3.792 osobe kod kojih je potvrđen test na koronavirus. Oporavilo se 54.013 osoba, a testirano je ukupno 287.412 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u RS-u je 46, u Univerzitetskom kliničkom centru RS 16, a u ostalim bolnicama 30. Na respiratoru je 5 osoba (5 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske). Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 57 osoba, a nadzor je završen kod 193.635 osoba.

Brčko distrikt

U Brčko distriktu ukupno je obrađeno 97 uzoraka, a prisustvo koroanvirusa potvrđeno je kod jednog pacijenta.