Povučeno 26.948 komada
10

U BiH 23 proizvoda opasna po zdravlje potrošača

SRNA
U BiH su u ovoj godini 23 proizvoda stavljena na listu nesigurnih, među kojima dominiraju proizvodi namijenjeni djeci, te električna oprema, navode iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Direktorica Agencije Lenka Kozić rekla je Srni da je od početka rada ove agencije do danas sa tržišta BiH povučeno 26.948 komada nesigurnih proizvoda.

Ona je istakla da je u BiH najveći broj nesigurnih proizvoda porijeklom iz Kine – 79 posto, a nakon toga slijede iz Njemačke i SAD tri posto, Austrije, Holandije i Turske dva posto, te Češke, Danske, Francuske, Italije, Koreje, Mađarske, Meksika, Poljske i Slovenije jedan posto.

Prema njenim riječima, nesigurni proizvodi koji su povučeni sa tržišta BiH su najčešće sadržavali opasne hemijske materije, te shodno tome, u najvećem broju se radilo o hemijskim opasnostima, odnosno rizicima.

Kozićeva je navela da su pored hemijskih opasnosti, postojale opasnosti od elektro šokova, te fizičke i mehaničke opasnosti - oštre ivice kod proizvoda, uslijed čega je dolazilo do fizičkih povreda, te sitni dijelovi koje potrošači, prvenstveno djeca, mogu progutati, što može izazvati gušenje ili opstrukciju probavnog trakta.

"S obzirom na to da su djeca najranjivija kategorija potrošača, prilikom kontrole proizvoda na tržištu, najviše pažnje se posveti upravo ovim proizvodima. U EU, nesigurni proizvodi o kojima je obaviještenje stiglo putem Rapeks sistema su, nakon odjeće i tekstila, upravo igračke - 324 ili 21 posto od ukupnog broja obavještenja, te električna oprema osam posto", pojasnila je Kozić.

Govoreći o uvoznicima nesigurnih proizvoda, Kozićeva je rekla da se ne može reći da u BiH postoje firme koje kontinuirano uvoze proizvode koji predstavljaju rizik po zdravlje i sigurnost potrošača.

"Međutim, ukoliko se pokaže da se kod određenih uvoznika nesigurni proizvodi pojavljuju češće nego kod drugih, oni će svakako biti predmet pojačanog nadzora nadležnih inspekcija u budućnosti", istakla je Kozićeva.

Ona je pojasnila da neposrednu kontrolu proizvoda vrše nadležne inspekcije entiteta i distrikta Brčko, te ako se u postupku nadzora utvrdi da postoje proizvodi koji predstavljaju rizik po zdravlje i sigurnost potrošača, proizvod se povlači sa tržišta, a ukoliko je rizik izuzetno visok, proizvod se i uništava.

Kozićeva je dodala da su i u EU, prema statističkim podacima sa Rapeksa, nesigurni proizvodi bili porijeklom iz Kine 54 posto, iz država članica EU 19 posto, nepoznatog porijekla osam posto, te iz drugih zemalja svijeta 19 posto.

"Pet najčešćih opasnosti zbog kojih su proizvodi povlačeni sa tržišta EU su rizik od povrede 26 posto, hemijske opasnosti 19 posto, rizik od gušenja 15 posto, davljenja 12 posto, koliko i električni šokovi", rekla je Kozićeva.