{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Opasne lutke uklonjene sa tržišta i uništene

S
20.9.2012. u 13:50
1
2
RS: Opasne lutke uklonjene sa tržišta i uništene
1
RS: Opasne lutke uklonjene sa tržišta i uništene
Foto: Ilustracija
Zdravstvena inspekcija je u prvoj polovini godine utvrdila neispravnost pošiljke sa 504 komada dječije igračke lutka ("HS lutka") u kojoj je dokazan nedozvoljeni sadržaj ftalata i pošiljke od 25 komada igračke lutka "Hohot" koja je proglašena neispravnom zbog lakog izvlačenja kose, izjavio je danas Srni glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić.
Sve opasne igračke uništene su u prisustvu zdravstvenog inspektora.

U skladu sa sporazumom između Agencije za nadzor nad tržištem BiH i Republičke uprave za inspekcijske poslove RS, uzeto je devet uzoraka dječijih igračaka i proizvoda za djecu radi ispitivanja na sadržaj ftalata.

Miljić kaže da je pet uzoraka bilo ispravno, kod četiri je dokazan nedozvoljeni sadržaj ftalata i sve zatečene količine neispravnih igračaka i proizvoda su uništene.

Uništena su 323 komada igračaka i proizvoda za djecu, među kojima i 227 siperaka.

Prema podacima Republičke zdravstvene inspekcije RS, na osnovu obavještenja dostavljenih iz evropskog sistema za razmjenu informacija "Rapeks" , iz prodaje su povučene 1.194 igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja magneta.

"Rapeks" je sistem EU za brzu razmjenu informacija o opasnim potrošačkim proizvodima, izuzimajući hranu, lijekove i medicinske uređaje.

Iz "Rapeksa" je stiglo i obavještenje o neispravnosti dječje kozmetike marke "Alverde Molkemichel“ zbog sadržaja enterobakterije, zbog čega je iz prometa povučena količina od 81 komada, a isticanjem obavještenja na prodajnim objektima potrošači su informisani da mogu vratiti kupljene proizvode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: