Često hronično oboljenje
0

U BiH 162.000 žena boluje od osteoporoze

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U svijetu se danas obilježava Svjetski dan borbe protiv osteoporoze, a na ovu bolest i značaj prevencije, rane dijagnosike i adekvatnog liječenja ukazali su bh. stručnjaci i predstavnici Udruženja za osteoporozu FBiH, Udruženja fizijatara FBiH i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Osteoporoza je jedno od pet najčešćih hroničnih oboljenja i kao takva predstavlja jedan od najvažnijih zdravstvenih problema koji je nerijetko zanemaren.

To je bolest koja se manifestira smanjenjem koštane mase, a kao posljedicu ima povećan rizik od prijeloma kosti. Svakih 30 sekundi, neko u Evropi, najčešće ženskog spola u postmenopauzi, doživi prijelom koji je posljedica osteoporoze, a najčešći su to prijelomi kičmenih pršljenova, kuka i ručnog zgloba.

Prema epidemiološkim podacima mnogobrojnih svjetskih studija svaka treća žena i svaki osmi muškarac će do kraja svog života doživjeti barem jedan osteoporotični prijelom, a nakon osteoporotičnog prijeloma kuka čak 25 procenata pacijenata umire tokom prve godine od direktnih i indirektnih komplikacija.

Samo direktni godišnji medicinski troškovi za liječenje 2,3 miliona prijeloma u SAD-u i Evropi premašuju 27 milijardi dolara, dok svjetska brojka prijeloma kuka kao posljedice osteoporoze porast će do sredine 21. vijeka čak tri puta - s 1,7 u 1990. na 6,3 miliona godišnje u 2050. godini.

Prema podacima Zavoda za statistiku u BiH ima oko 540.000 žena u postmenopauzalnoj dobi. Ukoliko se primjeni svjetski standard da je osteoporoza zasigurno prisutna kod 30 procenata žena starijih od 50 godina, lako je izračunati da u BiH trenutno ima oko 162.000 žena oboljelih od osteoporoze.

Medicinske i socijalne posljedice prijeloma, a naročito preloma kuka, predstavljaju veliki javno-zdravstveni problem koji prate visok mortalitet i morbiditet te velike troškove liječenja.

Problem je značajniji s obzirom da se najčešće radi o starijoj populaciji s drugim pridruženim bolestima, čestim komplikacijama i neizvjesnim ishodom liječenja, upozoravaju stručnjaci.

Tome treba dodati invalidnost, gubitak sposobnosti samozbrinjavanja i smanjenja općeg kvaliteta života. Nakon prijeloma kuka preko 50 procenata osoba ostaje trajno zavisno u samozbrinjavanju od pomoći drugih osoba ili upotrebi pomagala što dodatno povećava troškove društva, a osteoporoza je, inače, jedan od glavnih uzroka invaliditeta kod ljudi starije dobi.

Bolest se relativo lako otkriva skrining metodom - ultrazvučno mjerenje gustine petne kosti koja omogućava procjenu koštane gustine na petnoj kosti.

Specijalistica nuklearne medicine i endokrinologije i šefica Klinike za nuklearnu medicinu pri Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Elma Kučukalić - Selimović kazala je da je zlatni standard za ranu dijagnozu osteoporoze rendgenološka metoda DXA osteodenzitometrija (eng. dual energv X-ray absorptiometrv) koja je jednostavna, komforna i traje nekoliko minuta, a doza zračenja je minimalna.

Koštana gustina se mjeri na slabinskoj kičmi i na kuku, a kontrolni pregled se radi najčešće nakon godinu dana da bi se pratio efekat primjenjene terapije. Ukoliko dođe do pojave oboljenja, potrebno je ukloniti ostale moguće faktore rizika za nastanak povrede i početi s liječenjem.

Liječenje osteoporoze ima prvenstveno za cilj da prevenira prijelome, održava i povećava koštanu masu, te da ukloni simptome prijeloma i deformiteta kosti. Na ovaj način se unapređuju i čuvaju funkcionalne sposobnosti pacijenta.

Kako bi se smanjio rizik obolijevanja od osteoporoze ljekari preporučuju pravilnu ishranu - odgovarajući unos kalcija i vitamina D, eliminiranje loših navika - prestanak pušenja, smanjenje konzumiranja alkohola i većih količina kafe, te više kretanja i vježbe jer prevencija je najbolji lijek protiv osteoporoze.

Saznanja do kojih je savremena nauka došla kada je u pitanju osteoporoza ukazuju da je od posebne važnosti uravnotežena ishrana bogata kalcijem, koji utiče na izgradnju i očuvanje zdrave koštane mase. Nedostatak kalcija i vitamina D, kao i prehrana siromašna bjelančevinama, povećavaju rizik od osteoporoze, dok prevelike količine vitamina A mogu smanjiti gustoću kostiju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 1994. godine proglasila osteoporozu društvenom bolešću upozoravajući da ovoj podmukloj, tihoj bolesti koja predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju čovječanstva treba posvetiti mnogo više pažnje.

Prema predviđanjima do 2025. godine bit će 60 procenata više osoba s osteoporozom s obzirom da je životni vijek produžen i da je sve više starih osoba.