Rezultati revizije
10

U bh. kosturnicama 2.000 neidentifikovanih ostataka

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Nakon što je izvršena revizija 12 kosturnica i mrtvačnica na području BiH, Institut za nestale osobe utvrdio je da je u tim objektima ostalo neidentifikovano još 2.000 posmrtnih ostataka.

"Revizija posmrtnih ostataka je završena u svih 12 kosturnica i mrtvačnica na području BiH. Rezultati ove revizije su 115 novih identiteta i 948 reasocijacija – odnosno naknadno pronađenih dijelovi tijela ranije identifikovanih", kaže glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) Lejla Čengić, javlja BIRN BiH.

Pojasnila je da je moguće da jedan dio posmrtnih ostataka nije iz posljednjeg rata u BiH nego da je riječ o žrtvama koje su ekshumirane, a možda su iz Prvog ili Drugog svjetskog rata.

"Jedan broj žrtva nije mogao biti identifikovan, jer nema DNK-a uzoraka krvi s kojima bi se usporedili, a moguće je da je u jednom broju slučajeva riječ o pogrešnim klasičnim identifikacijama", pojasnila je Čengić.

Ističe da je do sada putem prepoznavanja, što se naziva klasičnom metodom, identificirano 8.129 žrtava i moguće da je tu riječ o greškama.

"Trenutno je u toku proces prikupljanja krvi od porodica koje su klasično identificirale posmrtne ostatke svojih najmilijih, a nisu dali krv kako bi se zapravo na taj način ta krv usporedila s ovih 2.000 neidentificiranih posmrtnih ostataka koji leže u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama", pojasnila je Čengić.

Ona naglašava da pogrešne identifikacije imaju dvostruki problem.

"S jedne strane oni koji su pogrešno identificirali imaju pogrešne skelete koje su ukopali pod pogrešnim imenom i prezimenom, a s druge strane ona porodica koja traga za svojim nestalim ne može ga pronaći jer je on već ukopan pod pogrešnim imenom i prezimenom", kaže Čengić.

U BiH se traga za još oko 7.000 osoba nestalih nakon rata.