{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U bh. konditorskim proizvodima povećan sadržaj akrilamida, izdate upute proizvođačima

Klix.ba
1.12.2017. u 12:44
29
34
U bh. konditorskim proizvodima povećan sadržaj akrilamida, izdate upute proizvođačima
29
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH danas organizirala radni sastanak s proizvođačima konditorskih proizvoda i peciva nakon učestalog vraćanja pošiljki proizvođača iz BiH zbog povećanog sadržaja akrilamida u hrani u odnosu na preporuke Evropske agencije za sigurnost hrane.
Sadržaj akrilamida u hrani nije zakonski regulisan u BiH, kao ni u evropskim zemljama, već se samo koriste preporuke evropskog autoriteta za hranu, podsjetili su iz Agencije za sigurnost hrane u BiH.

"Na osnovu laboratorijskih ispitivanja, sadržaj akrilamida u bh. konditorskim proizvodima bio je povećan u odnosu na preporučeni. Cilj današnjeg sastanka jeste da ove proizvođače upozorimo kako da poduzmu sve neophodne mjere za proizvodnju uz minimalno prisustvo akrilamida. U tom kontekstu smo pripremili predavanja koja će im poslužiti za provjere kroz sistem samokontrole", pojasnili su iz Agencije za sigurnost hrane.

Kako saznajemo, Evropska komisija je nedavno donijela Uredbu o proizvodnji hrane bez akrilamida, ali nije se bazirala na postavljanje limita za akrilamid, već se koristila preporukama Evropske agencije za sigurnost hrane.

"Mi ćemo preuzeti tu uredbu te u zakonsku proceduru uputiti propise za proizvodnju hrane bez akrilamida", dodali su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Konditorski proizvodi naših proizvođača koji su vraćeni su uglavnom sendviči, keksi i krekeri. Predstavnici Agencije za sigurnost hrane nisu željeli govoriti o kompanijama čiji proizvodi su imali povećan sadržaj akrilamida, a koji će biti uništeni u prisustvu nadležnog inspektora.

"Potencijalno svi mogu biti uključeni s obzirom na lanac proizvodnje. Akrilamid je supstanca koja se stvara usljed prženja na temperaturama iznad 120 stepeni, gdje dolazi do rekacije između šećera i aminokiseline. Zlatno pravilo prilikom proizvodnje takve vrste hrane jeste da se ne ugljeniše i ne prepeče", naglasio je Hajrić.

Direktorica Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović istakla je kako informisanjem građana o zaštiti zdravlja te privrednih subjekata o njihovim obavezama žele izbjeći vraćanje robe te eventualnu priču o netarifnim mjerama pri vanjskotrgovinskom prometu s drugim zemljama.

"Značajno nam je da se posvetimo izvozu jer smo u velikom deficitu kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni konditorske i pekarske industrije. Ako želimo poboljšati suficit, onda moramo ispunjavati sve odredbe. Naš izvoz u konditorskoj industriji u prvih deset mjeseci ove godine je 23 miliona KM, a uvoz 232 miliona KM. Ovo su veliki iznosi o kojima moramo voditi računa", kazala je Lalović.

Podsjećamo, zbog prevelike količine akrilamida, hrvatska sanitarna inspekcija zabranila je uvoz šest pošiljki keksa i slatkiša porijeklom iz BiH. Inače, akrilamida ima u prženoj hrani poput krompirića, čipsa i kafe te u pečenoj na visokim temperaturama poput keksa, krekera, žitarica i pekarskih proizvoda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: