BiH
0

U Beogradu se sastali ministri odbrane Srbije i BiH: Dogovorena saradnja u više oblasti

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić, koji je danas doputovao u dovdnevnu službenu posjetu Srbiji, sastao se u Beogradu sa ministrom odbrane Republike Srbije Nebojšom Rodićem.

Dvojica ministara su tokom razgovora izrazili zadovoljstvo zbog dosadašnje dobre saradnje u oblasti odbrane, uz konstataciju da postoje realne osnove za njeno znatno unapređenje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata.

 Težišne oblasti saradnje Srbije i BiH su, kako je navedeno, školovanje i obuka, vojno-medicinska, vojno-ekonomska i kulturno-sportska saradnja.

U vojnoobrazovnim institucijama Republike Srbije trenutno su na različitim nivoima usavršavanja četiri pripadnika oružanih snaga BiH, a u periodu od 2010. godine do sada, slična usavršavanja završilo je njih 14. U narednom periodu planirano je intenziviranje tog vida saradnje, kao i usavršavanje pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u Centru za usavršavanje kadrova atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) u Kruševcu, i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Centru za obuku i učešće u mirovnim operacijama Butmir.

"Povećanjem obima te saradnje, kao i razmenom iskustava, eksperata i angažovanjem nastavnika u nacionalnim centrima za obuku za učešće u mirovnim operacijama u Butmiru i Beogradu, stvoriće se osnova za eventualno zajedničko angažovanje u mirovnim operacijama pod okriljem UN i EU", rekao je ministar Rodić.

Srbijanski ministar je istakao spremnost da se, u skladu sa potrebama obje strane, razmotri mogućnost realizacije zajedničkih simulacionih ili terenskih vojnih vježbi, kako na bilateralnoj osnovi, tako i uz učešće pripadnika oružanih snaga susjeda u regionu.

Kako se isitčiče u saopštenju, angažovanjem u okviru aktivnosti Foruma za saradnju u oblasti odbrane Zapadnog Balkana, Ministarstvo odbrane Republike Srbije kroz projektni pristup promoviše kapacitete i mogućnosti razvijanja u regionalne centre Vojnomedicinske akademije, Vojne bolnice Niš, baze "Jug" i Centra za uništavanje municije i naoružanja  - Tehničko remontnog zavoda (TRZ) Kragujevac, te je u tom pravcu moguće razvijanje novih oblika saradnje.

Uz obostranu konstataciju da postoji mogućnost za  proširenje vojnoekonomske saradnje, bh. ministar odbrane Zekerijah Osmić je naglasio da činjenica da je namjenska industrija u BiH zasnovana na entitetskim nivoima ne treba da bude prepreka za ostvarivanje obostranog interesa gdje god je to moguće.

"Dvojica ministara utvrdila su postupak za pronalaženje što bržeg rešenja radno-pravnog statusa profesionalnih vojnih lica iz BiH, pripadnika bivšeg 30. kadrovskog centra, kojima je otežano ostvarivanje prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja (povezivanje staža osiguranja)", stoji u saopštenju.

Redovni sastanci na nivou ministarstava dogovoreni su dva puta godišnje.

U toku dvodnevne posjete Republici Srbiji ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić posjetiće Univerzitet odbrane i Vojnomedicinsku akademiju (VMA).