BiH
8

U Beogradu sastanak Juske i Mihajlović: Gradnja mosta Ljubovija - Bratunac bit će nastavljena

Piše: Er. M.
Mihajlović i Jusko
Mihajlović i Jusko
Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je u utorak, nakon razgovora s ministrom komunikacija i saobraćaja BiH Ismirom Juskom, kako će biti odblokirana gradnja mosta Ljubovije - Bratunac te da će BiH izdvojiti novac za izgradnju graničnog prijelaza bez kojeg se most ne može koristiti.

Mihajlović je, nakon sastanka u Vladi Srbije, rekla kako je taj most važan i za Srbiju i za BiH te da će obale Drine biti spojene u decembru, kao i da će za izgradnju graničnog prijelaza početkom 2017. biti raspisan javni poziv.

"Na sastanku smo razgovarali o dinamičkom planu i o neophodnim sporazumima koji moraju da se potpišu kako bismo slijedeće godine imali završen granični prijelaz", rekla je Mihajlović dodajući kako je s Juskom pričala i o drugim temama poput održavanja mostova, željezničkom transportu i slično, javlja Tanjug.

"Važno je da smo problem riješili i da više nećemo imali slične situacije. U decembru se spajaju obale mosta i ostaje da se naredne godine naprave pristupne prometnice za automobile i zajednički granični prijelaz", dodala je.

Ministar Jusko izjavio je kako je s Mihajlović imao vrlo konstruktivan sastanak i da će na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH prenijeti zaključke sastanka.

Ustvrdio je kako je u Budžetu BiH već planirano šest miliona eura za izgradnju graničnih prijelaza i da će taj proces biti ubrzan kako bi bio riješen problem mosta Ljubovija - Bratunac.

"Uradit ćemo sve da ne kasnimo u ovom, kao ni u drugim projektima. Vjerujem da više nećemo imati nijednu neriješenu tačku", poručio je Jusko i pozvao Mihajlović da posjeti BiH.

Radovi čija vrijednost iznosi 13 miliona eura obuhvataju izgradnju mosta, pristupnih prometnica i zajedničkog prijelaza.

Zajednički obilazak delegacija radilišta na mostu preko rijeke Drine Bratunac-Ljubovija očekuje se u narednih mjesec dana.

Radovi na ovom mostu počeli su 20. oktobra 2015. i rok za završetak radova na cijelom projektu je 19. septembar 2017. Most će biti dug 227 metara i imat će biciklističku i pješačku stazu.

Ovaj most će za privrednike iz BiH biti najkraća veza s Koridorom 11 i Lukom Bar. Međudržavnim sporazumom je predviđena olakšana procedura u distribuciji svih elemenata potrebnih za izgradnju mosta. Most će imati ukupno osam stubova, od čega četiri u rijeci i po dva na svakoj obali.

Kako nam je rečeno iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, u skorom roku očekuje se i potpisivanje novih sporazuma. Vlasti iz BiH nadaju se da to neće potrajati duže od mjesec dana s obzirom na to da tok ovisi o Vladi Republike Srbije.

Riječ je o sporazumima BiH i Srbije o cestovnom saobraćaju i memoranduma o razumijevanju u oblasti telekomunikacija.