biznis
12

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH: Spašeno 6,8 miliona eura za gradnju mosta Gradiška

Klix.ba
Ismir Jusko
Ismir Jusko
Nakon sastanka održanog 22. septembra u Zagrebu, na kojem su, u ime Bosne i Hercegovine, zajednički nastupili Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske i JP Autoputevi Republike Srpske, Evropska komisija, odnosno DG NEAR, je odlučila potpisati poseban aranžman za sredstva predviđena za gradnju mosta preko rijeke Save kod Gradiške.

Naime, projekt izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške, putem IPA 2015, je uključen u popis projekata povezivosti i predstavljen na Bečkom samitu, a sredstva su morala biti angažirana do kraja 2016. godine.

Međutim, zbog niza okolnosti, projekt gradnje mosta ne može se započeti u tekućoj godini, te su sredstva dodijeljena Bosni i Hercegovini u iznosu od 6,8 miliona eura došla pod znak pitanja.

Imajući u vidu da je u međuvremenu sa bh. strane dovršen postupak izdavanja ekološke dozvole, da je uspostavljen stabilan koordinacijski mehanizam između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te da je na sastanku u septembru dobivena potvrda čvrste opredijeljenosti Republike Hrvatske za gradnju svog dijela mosta, Evropska komisija je sada odlučila da produži rok za preuzimanje 6,8 miliona eura.

Ta sredstva, odlukom EK, prenesena su na Zajednički fond prije kraja godine kao isteka roka za povlačenje, odnosno aktivaciju sredstava.

Kao i kod drugih projekata, Evropska komisija i DG NEAR su zadržali pravo otkaza grant sredstava unutar Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) ukoliko se utvrdi da projekt gradnje mosta Gradiška nema napretka, te će se rezervirana sredstva doznačiti za druge projekte povezivanja.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko izuzetno je ohrabren ovakvom viješću iz Brisela.

"Intenzivan timski rad Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i JP Autoputevi Republike Srpske dao je konkretne rezultate, tako što smo spasili praktično već izgubljena grant sredstva u iznosu od 6,8 miliona eura. Aktivnosti koje prethode početku radova su vrlo složene, ali sam uvjeren da ćemo zajedničkim snagama naći put ka rješenju, te očekujem da ćemo osigurati početak radova na mostu Gradiška u 2017. godini", kaže ministar Jusko.

Podsjećamo, nakon bilateralnih konsultacija i sastanka s predstavnicima Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, EIB-a i Evropske komisije, održanog 22. septembra 2016. u Zagrebu, zaključeno je da je postignut evidentan napredak, posebno na strani Bosne i Hercegovine.

Također, konstatirano je da je najveći preostali problem dostupnost finansiranja na hrvatskoj strani, kojoj nedostaje 52,6 miliona eura potrebnih za gradnju pristupnih cesti i spajanja mosta kod Gradiške sa autocestom Zagreb – Beograd.