Otišao još jedan veliki čovjek
1

U Beogradu preminuo Edo Mulahalilović

Sarajevo-x.com
Adi i Edo Mulahalilović
Adi i Edo Mulahalilović
Edo Mulahalilović, veliki čovjek i veliki umjetnik, preminuo je u nedjelju ujutro u Beogradu, nakon duge i teške bolesti.

Edo Mulahalilović rođen je u Sarajevu 23. marta 1964. godine. Svoju karijeru kompozitora, tekstopisca i producenta je započeo uspješno već kao dječak nagrađivan na takmičenjima učenika muzičkih škola širom ex-Jugoslavije. U trinaestoj godini je imao prvi solistički koncert na klasičnoj gitari.

U ljeto 1983, zajedno sa Pjerom Žalicom (basist i poznati reditelj) i Izudinom Kolečićem (bubnjar), osniva grupu "Baobab" u kojoj je i gitarist i pjevač. Ova trojka 1985. zajedno sa Hajrudinom Varešanovićem osniva grupu "Hari Mata Hari", koja do 1990. postaje jedna od najpopularnijih u bivšoj Jugoslaviji.

Godine 1991. objavljuje kantautorski album "Jedna je pjesma cijeloga života" ali rat sprječava širu promociju i turneju.

Zajedno s bratom Adijem, autor je kompozicije "Ostani kraj mene" koja je 1994. u Dublinu na Eurosongu predstavljala Bosnu i Hercegovinu.

Od 1996. do 2002. kao kompozitor i producent radi u Finskoj na oko dvadeset albuma sa raznim skandinavskim izvođačima.

Edo će ostati zapamćen ne samo kao maestralan kantautor i muzički radnik, nego kao i čovjek velikog srca uvijek spreman za suradnju svake vrste, navodi se u saopćenju Agencije “Sine Qua Non”.