Groblje "Bare"
0

Edo na posljednji počinak ispraćen uz zvuke gitare

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Danas je na sarajevskom groblju "Bare" sahranjen bh. muzičar Edo Mulahalilović. Na posljednji počinak ispraćen je uz zvuke gitare, uz muziku za koju je i živio.

U Komemorativnom centru gradskog groblja Bare upriličena je komemoracija u povodu smrti Ede Mulahalilovića. Komemoraciji su prisustvovali brojni prijatelji velikog bh. umjetnika, koji su se od Ede oprostili uz tople riječi.

Bosanskohercegovački muzičar Edo Mulahalilović preminuo je 27. juna u Beogradu nakon duge i teške bolesti.

U srcima svih građana BiH ostat će upamćen ne samo kao sjajan kantautor i muzički radnik, već kao i čovjek velikog srca.

Edo Mulahalilović rođen je u Sarajevu, 23. marta 1964. Muzičku karijeru počeo je još kao dječak i nagrađivan je na takmičenjima učenika muzičkih škola širom bivše Jugoslavije.

U trinaestoj godini je imao prvi solistički koncert na klasičnoj gitari koju je učio u klasi prof. Vjekoslava Andreea.

U ljeto 1983. zajedno s Pjerom Žalicom i Izudinom Kolečićem osniva grupu "Baobab" u kojoj je pjevao i svirao gitaru. Ista trojka 1985. zajedno s Hajrudinom Varešanovićem osniva grupu "Hari Mata Hari" gdje je bio autor većine pjesama.

Godine 1991. s bratom Adijem objavljuje svoj prvi samostalni album "Jedna je pjesma cijeloga života", ali rat sprječava širu promociju i turneju.

S bratom radi i kompoziciju "Ostani kraj mene" koja je 1994. u Dublinu na Eurosongu predstavljala Bosnu i Hercegovinu.

Kao kompozitor i producent je u Finskoj od 1996. do 2002. snimio dvadesetak albuma s raznim skandinavskim izvođačima.