BiH
0

U Bejrutu otvoren počasni konzulat BiH

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pomoćnik ministra inostranih poslova BiH Zoran Perković istakao je na otvaranju Počasnog konzulata BiH u Bejrutu da će to predstavništvo doprinijeti unapređenju konzularnih odnosa i ekonomske diplomatije BiH, ali i stvaranju realnijih uslova za upoznavanje libanskih investitora o mogućnosti poslovanja u BiH.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH navodi se da je svečanosti otvaranja Počasnog konzulata BiH 16. januara, tokom koje je predstavljen i počasni konzul BiH u toj zemlji Ziad Isae, prisustvovao i nerezidentni ambasador BiH u Libanu Zlatko Dizdarević.

Otvaranje Počasnog komzulata omogućiće i plodniju kulturnu, sportsku i svaku drugu saradnju između dviju zemalja, ali i ukupnu promociju BiH u Libanu i na Bliskom istoku, rekao je Perković.

On je izrazio nadu da će ovaj konzulat doprinijeti ubrzanju aktivnosti u okviru zaključivanja bilateralnih sporazuma između BiH i Libana.

Počasni konzulat preuzeće dio aktivnosti Ambasade BiH u Amanu na izdavanju ulaznih viza za BiH, te na taj način omogućiti građanima Libana brže i jednostavnije dobijanje bosanskohercegovačke vize. 

Godišnje BiH posjeti više od 2.500 turista iz Libana, uglavnom u okviru vjerskog turizma, a prema nekim procjenama taj bi se broj mogao višestruko povećati, naročito uz olakšanje u postupku dobijanja viza, navodi se u saopštenju.

Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora akreditovanog u Libanu i Siriji, te predstavnici političkog, ekonomskog i kulturnog života Libana.
Nerezidentni ambasador BiH u Libanu Dizdarević prisustvovao je 17. januara redovnom godišnjem prijemu za strane diplomate kojeg je organizovao predsjednik Libana Mšel Sulejman. 

Sulejman je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja Počasnog konzulata na korist razvijanja prijateljskih odnosa dviju zemalja, uz želju da se ove godine realizuje njegov poziv predsjedavajućem Predsjedništva BiH da posjeti Liban.