Za 3,6 miliona KM
36

U Banju Luku stiže prvi dio opreme za mobilnu bolnicu, uskoro testiranja i u Bijeljini

N. V.
Šeranić i Višković (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
Šeranić i Višković (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
Na aerodrom u Banjoj Luci bi uskoro trebalo da sleti prvi kontigent opreme za mobilnu bolnicu. Vladu Republike Srpske je ova poljska bolnica koštala 3.650.000 KM, površine je 6.000 kvadrata, a ima kapacitet od 500 ležajeva.

Drugi kontigent opreme za ovu bolnicu trebalo bi da sleti sutra, u ponedjeljak treći, a ostatak opreme u vidu metalne konstrukcije će dovesti dva teretna motorna vozila.

"To je objekat u kojem ćemo moći, bez obzira na područje, da zbrinemo pacijente sa lakšom i srednjom klničkom slikom i da im omogućimo izolovan boravak", rekao je ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić.

Premijer RS-a Radovan Višković je kazao kako su brzo reagovali kada su saznali da ovakav objekat postoji i da je dostupan, te da je ponosan na Vladu jer razmišlja dugoročno i što je prepoznala potrebu za ovom mobilnom bolnicom.

"Bolnicu smo uzeli sa namjerom da nam ne zatreba u ovoj situaciji, ja bih bio najsretniji premijer u okruženju da ovu bolnicu ne koristimo, ali poučeni iskustvom zemalja u okruženju odlučii smo da nabavimo ovu mobilnu bolnicu i ona je vlasništvo Republike Srpske i služiće građanima RS-a u svim nepredviđenim situacijama u budućnosti", rekao je Višković.

On je naglasio i da RS nabavlja još jedan aparat za testiranje na koronavirus koji će biti u smješten u Bijeljini kako bi se olakšalo testiranje Kliničkom centru u Banjoj Luci.

Višković je kazao da u narednim danima očekuje da će u RS stići još respiratora, ali da trenutno postoji dovoljan broj respiratora u ovom entitetu. Istaknuo je da ima i dovoljno zaštitne opreme, odjela, rukavica, a da je nabavljen i dovoljan broj testova.