BiH
0

U Banjoj Luci SNP ponovo veliča Radovana Karadžića

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nevladina organizacija iz Banje Luke, Srpski narodni pokret "Izbor je naš", koja godinama veliča lik i djelo haškog optuženika Radovana Karadžića, danas je na pojedinim lokacijama u Banjoj Luci oblijepila plakate s likom prvog predsjednika RS-a i čestitkom povodom njegovog rođendana.

Uz crtež s Karadžićevim likom na plakatima je ispisana i čestitka "Srećan ti rođendan, predsjedniče", a koje je i ranijih godina ova ekstremno desničarska nevladina organizacija lijepila u Banjoj Luci i još nekim gradovima RS-a.

Također, ovaj, kako ga nazivaju, „Pokret“, koji vodi Dane Čanković, proglasio je Karadžića za svog počasnog predsjednika.

„On je saglasnost za to dao riječima da je 'Pokret' u svom programu i nazivu srpski, nacionalni i demokratski. Mi smo se za to odlučili jer vjerujemo da Karadžić nije kriv za ono za šta ga optužuje Haško tužilaštvo. Zato što se stavio na čelo srpskog naroda kad je bilo najteže i, zajedno sa SDS-om, narodom i vojskom, stvorio Republiku Srpsku. A ni sada u Haškom sudu nije odustao da je na najbolji mogući način brani“, ustvrdio je Čanković uz dalje veličanje „lika i djela“ prvog predsjednika RS-a.

Inače, Srpski narodni pokret "Izbor je naš" je nevladina organizacija poznata po tome što se zalagala za izdvajanje RS-a iz BiH, za koju su govorili da je „nametnuta“ država.

Osim podrške Karadžiću, izjašnjavali su se i protiv priključenja BiH NATO-u, prikupljali potpise za referendum o otcjepljenju RS-a iz BiH, ali ta inicijativa nikada nije razmatrana iako su je predali Narodnoj skupštini RS-a prije nekoliko godina.