{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Banjoj Luci protest izbjeglih Srba smještenih u Bratuncu

F
27.10.2011. u 13:37
0
9
U Banjoj Luci protest izbjeglih Srba smještenih u Bratuncu
0
U Banjoj Luci protest izbjeglih Srba smještenih u Bratuncu
Foto: SRNA
Pedesetak izbjeglica iz Federacije BiH, koji su smješteni u alternativnom smještaju u Bratuncu, okupili su se danas u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” u znak protesta zbog smanjenja naknada za plaćanje stanarine.
Oni zahtijevaju da Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS-a poništi odluku da naknade za stanarinu budu smanjene sa 150 na 60 maraka mjesečno.

Izbjegli Srbi od Vlade RS-a traže i da im omogući trajni smještaj, navodeći da nemaju sredstava za plaćanje kirije niti mogu da se vrate u svoje predratne domove u Federaciji BiH.

Predsjednik Udruženja izbjeglih Srba sa zeničke regije Uroš Nedić rekao je da ovo nije politički skup, nego da se radi o protestu građana koji se nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji.

On je kazao da očekuje da ih tokom dana prime premijer RS-a Aleksandar Džombić te ministri za izbjeglice i raseljana lica i rada i boračko-invalidske zaštite Davor Čordaš i Petar Đokić, dodajući da su među okupljenima većina demobilizirani borci i ratni vojni invalidi koji nemaju sredstava za život.

Nedić je naveo da je prošle godine u Bratuncu i Srebrenici deset demobiliziranih boraca izvršilo samoubistvo jer su se nalazili na rubu egzistencije.

Na protestu su istaknuti transparenti s natpisima: “ I nakon dvadeset godina neriješena stambena pitanja”, “Šta vam još treba osim fotelja?”, “Djeca su nam gladna”, “Nismo ovce za šišanje”, “Dosta nam je pljačke”.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: