{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Banjoj Luci protest izbjeglih Srba smještenih u Bratuncu

F
27.10.2011. u 13:37
0
9
U Banjoj Luci protest izbjeglih Srba smještenih u Bratuncu
0
U Banjoj Luci protest izbjeglih Srba smještenih u Bratuncu
Foto: SRNA
Pedesetak izbjeglica iz Federacije BiH, koji su smješteni u alternativnom smještaju u Bratuncu, okupili su se danas u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” u znak protesta zbog smanjenja naknada za plaćanje stanarine.
Oni zahtijevaju da Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS-a poništi odluku da naknade za stanarinu budu smanjene sa 150 na 60 maraka mjesečno.

Izbjegli Srbi od Vlade RS-a traže i da im omogući trajni smještaj, navodeći da nemaju sredstava za plaćanje kirije niti mogu da se vrate u svoje predratne domove u Federaciji BiH.

Predsjednik Udruženja izbjeglih Srba sa zeničke regije Uroš Nedić rekao je da ovo nije politički skup, nego da se radi o protestu građana koji se nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji.

On je kazao da očekuje da ih tokom dana prime premijer RS-a Aleksandar Džombić te ministri za izbjeglice i raseljana lica i rada i boračko-invalidske zaštite Davor Čordaš i Petar Đokić, dodajući da su među okupljenima većina demobilizirani borci i ratni vojni invalidi koji nemaju sredstava za život.

Nedić je naveo da je prošle godine u Bratuncu i Srebrenici deset demobiliziranih boraca izvršilo samoubistvo jer su se nalazili na rubu egzistencije.

Na protestu su istaknuti transparenti s natpisima: “ I nakon dvadeset godina neriješena stambena pitanja”, “Šta vam još treba osim fotelja?”, “Djeca su nam gladna”, “Nismo ovce za šišanje”, “Dosta nam je pljačke”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: