Promocija stavova žena u BiH
11

FOTO / U Banjoj Luci predstavljena Ženska alternativna vlada BiH

Anadolija
U okviru projekta Ženska strana politike Helsinškog parlamenta građana (HCA) u Banjoj Luci je danas promovisana Ženska alternativna vlada BiH.
Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Dragana Dardić, predstavnica HCA-a kazala je da je Ženska alternativna vlada BiH neformalan, ali respektabilan politički subjekt, koji će promovisati stavove žena BiH.

"Tokom niza sastanaka održanih proteklih mjeseci u gradovıma širom BiH predstavnici nevladınog sektora dali su niz prijedloga imena žena koje imaju zavidnu karijeru u oblasti poduzetništva, kulture, obrazovanja, sporta i koje su svojim angažmanom postale prepoznatljive na društvenoj sceni naše zemlje“, pojasnila je Dardić.

Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Na osnovu toga, anketiranjem više od 15 hiljada građanki i građana, izvršen je odabir deset ministrica Ženske alternativne vlade.

"Mi imamo puno ženskog stručnog potencijala koji u BiH nije dovoljno prepoznat, istaknula je koordinatorica ovog projekta Vesna Stojanović.

Nakon svog prvog sastanka "ministrice u sjeni" kazale su da će predano raditi u afirmaciji ženskih prava i općenito položaja žena u našem društvu.

"Ovo nije projekt za jedan dan“, poručeno je sa skupa u Banja Luci.

Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Žensku alternativnu vladu BiH čine Ismeta Čardaković i Samira Hurem iz Sarajeva, Tuzlanke Nejra Nalić, Džemila Agić i Mirsada Bajramović, Gordana Vidović iz Modriče, Prijedorčanka Murisa Marić, Slađana Ujić iz Rogatice, te Neira Raković-Čelebić iz Bihaća.