BiH
0

U Banjoj Luci počeo obnovljeni postupak saradniku Darka Šarića

FENA
Okružni sud u Banjoj Luci (Foto: Glas Srpske)
Okružni sud u Banjoj Luci (Foto: Glas Srpske)
U Okružnom sudu Banja Luka počeo je obnovljeni postupak protiv Zorana Ćopića (46), osumnjičenog zbog pranja novca crnogorskog narkobosa Darka Šarića, putem preduzeća u Republici Srpskoj.

Vrhovni sud RS-a je u decembru prošle godine ukinuo prvostepene presude Ćopću od pet godina zatvora i Dragi Nižolu (53) od četiri mjeseca zatvora, zbog, kako je obrazloženo, bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku RS-a te da presuda protiv Ćopića i Nižola ne može biti zasnovana samo na snimcima telefonskih razgovora koji su pušteni na suđenju.

Postupak je tako vraćen banjalučkom Okružnom sudu, u koji je Ćopić, koji se nalazi u pritvoru, danas uveden i izveden s lisicama na rukama.

Specijalno tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv Ćopića, te Ljube Mrđena i Drage Nižola zbog produženog krivičnog djela pranje novca u korist odbjeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića.

Predstavnici tog tužilaštva ponovo su tražili da se u materijalne dokaze uvrste transkripti presretnutih razgovora iz Srbije, a na osnovu kojih je Vrhovni sud RS vratio postupak na početak.

S druge strane, odbrana Zorana Ćopića smatra da bi se prihvatnjem tog zahtjeva Specijalnog tužilaštva došlo do bitne promjene postupka i odluka bi ponovo bila ukinuta.

Očekuju da Okružni sud na zahtjev tužilaštva neće pristati, dok su se iz Specijalnog tužilaštva RS-a pravdali da je riješenje Vrhovnog suda u suprotnosti s Evropskom konvencijom o pružanju pravne pomoći.

Istovremeno, odbrana najavljuje dokaze i saslušanje svjedoka iz Beograda.

U poništenoj prvostepenoj presudi, Okružni sud Banja Luka Ćopića je teretio da je u toku 2008., pa do polovine 2010.godine, udruživanjem s Darkom Šarićem i drugim osobama iz Republike Srbije, ubacio novac od preprodaje droge u privredne tokove RS-a i Srbije.

Milione "prljavog" novca su, kako je rečeno, integrirali u privredne tokove Republike Srpske i Srbije, između ostalog i kupovinom akcija bijeljinske šećerane.

Navedeno je da je to Čopić činio udruženo s više osoba, među kojima su bili Drago Nižol i Ljubo Mrđen, direktori banjalučkih preduzeća "Agrokop" i "Aviorent", a koja su u Ćopićevom vlasništvu.

U prvostepenoj presudi banjalučkog Okružnog suda navedeno je da se Ćopić dogovorio za isplatu oko 4,1 milion eura prljavog novca, koji je iz 14 off-shore kompanija u vlasništvu Šarića i njegovih saradnika isplaćivan na račune banjalučkog "Agrokopa".

Ćopiću je ranije blokirana imovina u vrednosti od 20 miliona maraka, među kojima su najznačajnije akcije Fabrike šećera u Bijeljini.

Nastavak glavnog pretresa najavljen je za 7.mart.