BiH
7

U Banjoj Luci počela kampanja "Poštuj moje mjesto za parking"

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
Organizacija amputiraca "Udas" Republike Srpske započela je večeras kampanju "Poštuj moje mjesto za parking" koja ima za cilj podizanje svijesti svih učesnika u saobraćaju na poštovanje parking prostora za vozila kojima upravljaju lica sa invaliditetom.

Predsjednik "Udasa" Željko Volaš rekao je da kampanjom žele da skrenu pažnju nesavjesnim vozačima da ne parkiraju vozila na mjesta koja su predviđena za lica sa invaliditetom, jer im se time onemogućava pristup javnim ustanovama, tržnim centrima i mjestima stanovanja.

"Lica sa invaliditetom imaju potrebu da koriste ta parking mjesta, a često su ih zauzeli nesavjesni vozači, što stvara veliki problem"“, istakao je Volaš.

On je podsjetio da je Konvencija o pravima lica sa invaliditetom, koju je 2009. godine potpisala BiH, važan dokument, koji promoviše, štiti i osigurava puno i ravnopravno uživanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda lica sa invaliditetom i promoviše poštovanje njihovog dostojanstva.

"Sve lokalne zajednice su obavezne da obezbjede pristupačnost mjestima stanovanja, javnim institucijama i objektima i one su prve obavezne da provode ovu konvenciju. U suprotnom, time ugrožavaju osnovno ljudsko pravo", naveo je Volaš.

Kampanja, koju podržava Nacionalni demokratski institut i finansira američka Agencija za međunarodni razvoj USAID, trajat će do 21. septembra.