{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Banjoj Luci održana javna tribina "Autizam govori srcem"

1.4.2015. u 13:10
0
6
U Banjoj Luci održana javna tribina "Autizam govori srcem"
0
U Banjoj Luci održana javna tribina "Autizam govori srcem"
Javna tribina "Autizam govori srcem" održana je danas u Muzičkom paviljonu u banjalučkom parku Petar Kočić.
Predsjednica Skupštine i Upravnog odbora Centra za edukaciju "Tvoja riječ" Olivera Ratković rekla je da situacija i dalje nije sjajna i da su potrebni mnogo veći institucionalni napori da se djeca sa autizmom približe društvenoj zajednici.

"I dalje smo na početku. Sve je više djece sa autizmom, a institucije manje-više i dalje šute. Potrebno je što prije prepoznati ovaj problem, odnosno evidentirati ga što prije. Autizam je moguće dijagnosticirati u prvoj godini života i shodno tome nema potrebe da se čeka polazak djece u školu", smatra Ratković.

Ona dodaje da se roditelji polako bude i da u tom buđenju presudnu ulogu imaju mediji. Stručnih terapeuta nema, ili ih je sve manje.

"Sa autističnom djecom je potrebno raditi svaki dan od osam do deset sati, čak i vikendom. Potrebni su i uvezani tretmani različitih terapeuta. Djeca moraju biti prihvaćena i moraju biti dio stvarnosti", istakla je Ratković.

Na pitanje da li postoje podaci koji govore o tome da su pojedine vakcine krive za autizam Ratković je odgovorila:

"To nije pitanje za mene, već za nadležne ustanove. Da, mi vjerujemo da vakcine imaju veze sa pojavom autizma, ali to niko neće javno priznati".

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: