BiH
481

Plavi baloni na Svjetski dan autizma: "Ako me želiš razumjeti, molim te prihvati me"

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Danas, 2. aprila, u svijetu se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, dan koji je UN ustanovio u cilju skretanja pažnje javnosti na sve veći problem ovog složenog poremećaja i svih poteškoća s kojima se autistične osobe i njihovi najbliži susreću.

Obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu pridružilo se i Sarajevo, i to prigodnim manifestacijama i simboličnim puštanjem plavih balona u zrak.

U Zavodu za specijalno obrazovanje Mjedenica, odgojno-obrazovnoj ustanovi koja radi na odgoju, obrazovanju i socijalnoj inkluziji djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, organizovana je specijalna likovna radionica pod nazivom "Likovna kolonija u plavom" u kojoj su učenici imali priliku i da se umjetnički izraze.

"Svako dijete je specifično za sebe, a neki poremećaj, smetnja u razvoju ili nešto slično samo doprinosi jedinstvu jedne ličnosti. Naša djeca funkcionišu kao i sva druga djeca i mogu sve što i drugi, samo što im treba malo više pažnje i posvećenosti koju traže na jedan specifičan način. Neko nosi naočale, neko ima prekomjernu tjelesnu težinu, neko ima premalu tjelesnu težinu, ali ga mi zbog toga nećemo okarakterisati kao debeljka ili mršavka, jer su sve to naše osobine koje mi nosimo i živimo sa njima. Tako je isto i sa autizmom", poručila je u razgovoru za Klix.ba Snježana Mešković, razrednica dva odjeljenja IV i V razreda u Zavodu Mjedenica.

Direktor Zavoda Mjedenica Selmir Hadžić za Klix.ba je istaknuo kako u oblasti edukacije, rehabilitacije i socijalne inkluzije djece s poteškoćama u razvoju, pa tako i djece u autističnom spektru, podrške sistema i nevladinog sektora nije nikad dovoljno i previše.

Dodao je kako su izazovi s kojima se roditelji i stručnjaci koji rade s ovom djecom susreću nažalost mnogobrojni.

"Tu je nedostatak podrške, kao i prisustvo diskriminacije prema osobama iz autističnog spektra. Ipak, u posljednje je vrijeme situacija u BiH po ovom planu mnogo bolja nego nekih ranijih godina, a sve je više i vladinog i nevladinog sektora koji iskazuju podršku", istaknuo je Hadžić.

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Prema epidemiološkim istraživanjima, na 10.000 novorođene djece, rađa se 4-5 djece s autizmom. Kada je riječ o autističnom spektru poremećaja, govori se o 10-15 djece na 10.000 novorođenih. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima, te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, te neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Neka autistična djeca pokazuju iznimne motorne, matematičke i druge vještine. Osobe s autističnim poremećajem imaju niz životnih teškoća. Primjereni edukacijski pristupi pružani tokom cijelog života, podrška porodicama i stručnjacima koji su uključeni u tretman, te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvalitet i osigurati dostojanstveniji stil života ovih osoba.