Prvi od tri
8

FOTO / U Banjoj Luci održan trening za lakši pristup EU fondovima

Piše: D. T.
U prostorijama banjalučkog Inovacionog centra u Banjoj Luci danas je održan prvi, od ukupno tri, treninga posvećena efikasnijem pristupu nepovratnim sredstvima Evropske unije.
Trening u Banjoj Luci (Foto: Klix.ba)
Trening u Banjoj Luci (Foto: Klix.ba)
Kako je saopšteno nakon treninga, ovaj skup je drugačiji od ostalih jer polaznici kroz konkretne vježbe prolaze sadržaj treninga tj. svaki polaznik raspolaže računarom na kom vježba popunjavanje aplikacije sinhronizovano sa predavačem.

“U prijašnjoj praksi, ovakvi treninzi nisu održavani interaktivno, što se pokazalo kao neefikasno jer polaznici po povratku na radna mjesta nisu bili u stanju da ponove proces“, rekla je menadžerica Trening odjeljenja u ICBL Bojana Vukelić.

Bojana Vukelić (Foto: Klix.ba)
Bojana Vukelić (Foto: Klix.ba)
Ona je dodala kako interaktivan pristup svakom polazniku omogućava samostalan rad i osposobljava ga da po završetku treninga primijeni stečena znanja na svom radnom mjestu.

“Naredna dva treninga se odnose na još konkretnije stvari, jer je današnji pokrio samo osnovne informacije o IPA fondovima i FP7 projektima. Polaznici će razrađivati izradu prijedloga projekta kroz simulaciju prijave, sa akcentom na greške i preporuke u pisanju, dok će u trećem dijelu savladati izradu matrice logičkog okvira i budžet“, istakla je Vukelić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon današnje radionice u Banjoj Luci je saopšteno kako se završeni trening može primijeniti ne samo na projekte koji su vezani za EU, nego i na donatore iz SAD-a, razne ambasade i lokalne donatore, od ministarstava do organizacija koje imaju budžet za projekte.

Sljedeći, drugi po redu, trening počinje 11. i traje do 15. juna 2012. godine.