Entitetsko veselje
961

U Banjoj Luci održan svečani defile u povodu neustavnog Dana RS-a

Piše: S. H.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Krajine u Banjoj Luci održan je svečani defile počasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srspke koja je predala raport predsjedniku entiteta Miloradu Dodiku povodom obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a, iako je proglašen neustavnim.

Na samom početku svečanog defilea predsjednik RS-a Milorad Dodik čestitao je okupljenima Dan RS-a, nakon čega su intonirane himne manjeg bh. entiteta i Republike Srbije.

Dodik je rekao da je 9. januara srpski narod ostvario dugu historijsku težnju oličenu borbom za slobodu srpskog naroda bez želje da se ugroze slobode bilo kojeg drugog naroda. On je kazao da su Srbi svoju slobodu uvijek dijelili s drugima.

Uvjeravajući prisutne da je RS republika, a ne tek entitet u okviru države Bosne i Hercegovine, ponovio je težnje da Srbi na ovoj strani Drine formiraju svoju državu i da imaju dvije države. Istakao je kako se 9. januar kao Dan RS-a ne može ukinuti, bez obzira na presude bilo kakvih sudskih organa.

Entitetski predsjednik zahvalio se svima onima koji su dali živote za Republiku Srpsku, kao i političkom i vojnom rukovodstvu RS-a koje je, prema njegovim riječima, odbranilo manji bh. entitet tokom rata u BiH.

Zahvalio se i onima koji im ne misle dobro jer su ih doveli u situaciju da sami sebi misle dobro te da se 9. januar obilježava kao dan nade da će RS biti što bolja i jedinstvenija sa Srbijom i drugim zemljama koji žele dobro manjem bh. entitetu.