BiH
535

U Banjoj Luci obilježen Dan bijelih traka

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Na glavnom trgu u Banjoj Luci danas je grupa građana uličnom akcijom obilježila "Dan bijelih traka“, simboličnim opasavanjem svih okupljenih jednom bijelom trakom.

Šutnja je, uz nošenje bijelih traka, bila način da odaju počast žrtvama rata koje su prije 23 godine nedužno stradale u Prijedoru.

Jedan od učesnika ove akcije Srđan Šušnjica kazao je da su ovu akciju upriličili u Banjoj Luci povodom 31. maja 1992. godine kada su "vlasti RS-a naredile nesrpskom stanovništvu tadašnje općine Prijedor da bijelim trakama obilježe svoje kuće i domove i tijela, kao jednu vrstu formalizacije etnofašizma koji se tada dešavao“.

"Današnju akciju će provesti obični građani, neki su uključeni u nevladine organizacije i inicijative, a neki nisu. Ovo je ipak akcija običnih građana kojom se želi vratiti dignitet i dostojanstvo žrtvi, ime i prezime, a ne njeno nacionalno opredjeljenje", naglasio je on.

Ovom akcijom, također, žele da ukažu da su, kako je naveo, žrtve stradale samo zato što su bili nesrbi u kampanji etničkog čišćenja, genocida i nacionalne homogenizacije u RS-u“.

Šušnjica je dodao da sva svjedočenja koja su dostupna u Haškom tribunalu i u ozbiljnim istraživačkim radovima demantuju ignoranciju koju građani Banje Luke ispoljavaju, a što je na jedan način bio slučaj i danas.

"Meni je žao, ali vjerujem da se građani Banje Luke mogu suosjećati na način da nema nacionalne retorike", naveo je on.

Podsjećamo, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Tako je i počelo etničko čišćenje u Prijedoru, a nakon toga uslijedili su logori, masovne egzekucije i drugi zločini.