BiH
486

Dan bijelih traka obilježen u gradovima BiH: Prijedorske žrtve ne smiju biti zaboravljene

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U nekoliko gradova naše zemlje danas je obilježen Međunarodni dan bijelih traka, kojim se podsjeća na 31. maj 1992. godine kada su srpske snage započele brutalna ubistva, mučenja i protjerivanja prijedorskih Bošnjaka.

Aktivisti grupe "AntiDayton" danas su u Sarajevu ispred Katedrale Srca Isusova građanima dijele bijele trake u znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i njegove okoline.

Organizator današnjeg događaja Nihad Aličković istakao je da je obilježavanje Dana bijelih traka bitno kako bi se istina zadržala u javnosti te da se nikad ne zaboravi.

"Zaborav je naš najveći neprijatelj i protiv njega se borimo i ovim putem, a uz to odajemo počast ubijenim civilima Prijedora", kazao je Aličković.

Dodao je da je napravljeno 3.176 bijelih traka, u čiju je izradu utrošeno preko 50 metara platna, a sve to finansirali su Udruženje Sarajlija Chicaga i BH Radio.

Dan bijelih traka obilježen je i Banjoj Luci gdje grupa građana uličnom akcijom odala počast žrtvama rata koje su prije 23 godine nedužno stradale u Prijedoru.

Uličnu akciju u Brčkom organiziralo je Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

"Svi prolaznici imali su priliku da uzmu bijelu traku i na taj način iskažu solidarnost sa svim žrtvama zločina počinjenih u Prijedoru", kazao je Feni predsjednik UDIK-a Edvin Ćudić.

Podsjetio je da su 31. maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

"To je prvi put da su nakon nacističkog proglasa iz 1939. članovi jedne etničke ili religijske grupe na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje", poručio je Ćudić.

Dodao je da je žalosna činjenica da se ovaj dan obilježava samo u nekoliko gradova u BiH za razliku od prošle godine, a razlog je, kako kaže, razjedinjenost.

Centralnom obilježavanje Međunarodnog dana bijelih traka održat će se u Prijedoru gdje je planirana mirna protestna šetnja u znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i njegove okoline.