Gradonačelnik potvrdio
69

U Banjoj Luci nove mjere: Ukida se javni prijevoz i formira šatorsko naselje za one koji krše izolaciju

A. B.
Igor Radojičić (Foto: RTRS)
Igor Radojičić (Foto: RTRS)
Na press konferenciji Štaba za vanredne situacije Igor Radojičić gradonačelnik Banje Luke je naveo da postoje građani koji poštuju mjere izolacije, ali da ima i onih koji te odluke krše tako da su bili prinuđeni pooštriti već donesene mjere pa se tako formira šatorski smještaj na Rakovačkim barama.

Kako je pojasnio gradonačelnik Radojičić riječ je o skladištu koji je u vlasništvu grada i on će biti namijenjen za sve one koji ne poštuju kućnu izolaciju.

"U skladu sa zaključkom Vlade koje su navele da bi se osobe koje krše kućnu izolaciju trebale smještati na posebnu lokaciju mi smo odlučili da to bude šatorski smještj. Nadamo se da će sada više poštovati pravila, ali svi oni koji budu kršili mjere tu će boraviti pa ako ne mogu uživati u toplini doma onda će biti u uslovima kakve pružaju šatori i naravno pod kontrolom", rekao ej Radojičić.

Naveo je i to da će se od četvrtka 26. marta ukinuti javni prijevoz u Banjoj Luci te da će saobraćati samo tri linije koje su posebno namijenjene za ljude koji moraju na posao, a riječ je, između ostalog, o zdravstvenim radnicima, trgovcima, policiji.

"To je mjera koja je odavno donesena u drugim gradovima, tako da smo i mi za tim posegnuli, a prijevoz će biti besplatan za sve navedene osobe. Također u saradnji sa Centrom za socijalni rad i nevladinim organizacijama smo dogovorili prijevoz i za personalne asistente putem službe "In Taksi" koji su potrebni osobama sa invaliditetom", poručio je Radojičić.

Također, danas je u Banjoj Luci započela dostava za sve starije i socijalno ugrožene osobe i riječ je o 500 paketa sa osnovnim namirnicama.

"Također i za javne vrtiće roditelji će platiti samo 50 posto cijene za mart, a april je besplatan i naravno prati se situacija za naredne odluke. MUP nas je informisao da je mali broj prekršaja kada je riječ o policijskom satu i ovom prilikom apelujemo na poslodavce da ne izdaju veliki broj propusnica", dodao je Radojičić.

Na kraju je Radojičić naglasio da se razmatraju načini kako da se u ovim trenucima olakša privrednicima i poduzetnicima te dodao kako pod kontrolom imaju broj oboljelih od koronavirusa.

"Iako je na području Banje Luke njih 71 zaraženo dobre vijesti su te da još nemamo smrtnih ishoda kao i to da ulazimo u trag klasterima. Nadamo se da će se ti brojevi smanjivati i da ćemo se izboriti sa ovom pandemijom", poručio je Radojičić.