BiH
10

U Banjoj Luci 12 klizišta, u Čelincu srušeno sedam mostova

FENA
Na području Banje Luke je evidentirano 12 aktivnih klizišta, a provodi se naredba o mobilizaciji i angažovanju povjerenika i jedinica civilne zaštite, kao i naredba o angažovanju svih građevinskih kapaciteta na sprečavanju i otklanjanju posljedica poplave.

U naselju Česma uvedeno je dežurstvo na nasipu i angažovano oko 20 pumpi za ispumpavanje vode.

Evidentirano je oko 250 zaplavljenih objekata, više uništenih i oštećenih lokalnih puteva i ulica, saopćeno je iz Civilne zaštite RS-a.

Na teren su upućene komisija za procjenu štete. Vodostaj rijeke Vrbas je i dalje u opadanju, a premašio je kotu redovne odbrane od poplave za 52 centimetra.

U Čelincu voda se povlači, rijeke Vrbanja, Ukrina i Jošavka su se vratile u korita. Srušeno je sedam manjih mostova, a poplavljeno je oko 300 domaćinstava.

U mjestu Zeleni Vir pronađena su tijela dviju osoba koje su nastradale u bujičnoj poplavi. Formiraju se komisije za utvrđivanje štete, proglašena je vanredna situacija, a odlukom načelnika općine angažovano je 18 privrednih subjekata i drugih pravnih osoba, koji rade na saniranju štete.

U Kotor-Varoši stanje se stabilizuje. Voda se povukla u korita rijeke Vrbanje i lokalnih manjih rijeka i potoka. U mjestu Zabrđe bujičnom vodom poplavljene su dvije kuće, a u mjestu Novo Selo u jednu kuću je prodrla podzemna voda.

Oštećen je dio puta Plitska-Liplje, a oštećen je i lokalni vodovod u Vrbanjcima.

U naselju Maslovare bujični potok potkopao je temelj jedne pilane. Na lokalnom putu Kotor Varoš - Vagani - Ravne aktiviralo se klizište, pa se saobraćaj preusmjerava starim putem.

Saniraju se oštećene putne komunikacije i vodovod u Vrbanjcima. Ostvarena je komunikacija sa potencijalno ugroženim stanovništvom. Izvršeno je izmještanje stoke sa jednog poljoprivrednog gazdinstva.

U Kozarskoj Dubici vodostaj rijeke Une je i dalje u opadanju. Zaplavljeno je oko 150 objekata, oštećeno više lokalnih puteva i odnesena tri manja mosta. Komisija za procjenu štete danas utvrđuje nastalu štetu.

I u Bosanskoj Kostajnici stanje se normalizuje. Potok Tilava se povukao u svoje korito i više ne predstavlja opasnost. U toku dana će se vršiti čišćenje i pranje ulica i odvoženje krutog otpada.

U Prnjavoru u 26 privatnih i četiri poslovna objekta ušla je voda. U Prisojama i Popovićima bujične vode uništile su dva mosta. Prekinute su putne komunikacije Gornji Vijačani - Ukrina i Gornji Vijačani - Prisoje.

Na magistralni put prema Derventi u mjestu Donji Smrtići odvija se samo teretni saobraćaj, a putnička vozila se upućuju ka alternativnim pravcima. Osposobljena je putna komunikacija Prnjavor - Donja Ilova – Šibovska-Derventa.

U općini Petrovo i dalje je na snazi vanredno stanje. Iz poplavljenih domaćinstava koja su poplavili bujični potoci i rijeke Spreča, Jadrina i Prenja, voda se postepeno povlači, osim u Karanovcu.

Oštećeno je više od 100 kilometara lokalne putne mreže i porušen most na rijeci Jadrini. Fizički su prekinute veze sa magistralnim putem Doboj - Tuzla na svim pristupima.

U zaseoku Bisići zbog aktiviranog klizišta iseljene su tri kuće, a u Krtovu jedna kuća je ugrožena.