Otkriće arheologa
1

U Bakincima kod Laktaša pronađena crkva iz 4. vijeka

SRNA
Foto: SRNA
(Foto: SRNA)
Tim arheologa pronašao je u Bakincima kod Laktaša gradinu iz četvrtog vijeka, u okviru koje su i zidine ranohrišćanske bazilike.

Riječ je o vizantijskom gradu Kastelum Balkins, što potvrđuje da su Bakinci u četvrtom vijeku bili grad. Bazilika je duga 40, a široka 13 metara. Po dimenzijama to je najveća i najznačajnija bazilika pronađena na prostorima BiH.

"Na nalazištu se jasno vide episkopska stolica i sveštenička klupa, pa smo nedvojbeno došli do zaključka da je ovo mjesto bilo centar duhovnog života velike regije", rekao je arheolog Milan Đurđević.

On navodi da su varvarska plemena krajem četvrtog vijeka, nadirući sa istoka, porušila baziliku, koja je obnovljena u periodu od 527. Do 565. godine, za vrijeme cara Justinijana, odnosno u doba Vizantije.

Arheolozi kažu da su ovdje stolovali episkopi Andreas i Konstantinus. Na užem području oko bazilike nalaze se ostale vrijedne građevine, čije će iskopavanje uslijediti na proljeće.

Načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović rekao je da će se arheološko nalazište ubrzo zaštiti od atmosferskih uticaja i da se nastavak radova planira na proljeće.

"Opština Laktaši će maksimalno podržati ovaj projekat, jer smo i svjesni velikih arheoloških vrijednosti i ogromnog turističkog značaja ove lokacije", poručio je Topolović. Arheolozi tvrde da bazilika i gradina u Bakincima nisu jedno arheološko nalazište, te da se u blizini nalazi i nekadašnji rimski vojni logor Ad fines.