|

Ispod Careve džamije u Foči otkrivene stare zidine

Ispod Careve džamije u Foči otkrivene stare zidine
15
S
SRNA
3.12.2012. u 22:15
0
komentara
15

dijeljenja
Ispod Careve džamije u Foči otkrivene stare zidine Foto: SRNA
Nakon 22 dana, koliko traju arheološka iskopavanjana na lokalitetu ostataka Careve džamije u Foči, otkopani su zidovi nepoznate građevine.
Arheološka zaštitna istraživanja prekinuta su danas privremeno zbog snježnih padavina. Istraživanja, u potrazi za ostacima mnogo starije pravoslavne bogomolje, provode arheolozi Zavoda za zaštitu kulturnog, istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Rukovodilac arheoloških istraživanja Ljubica Srdić rekla je Srni da su na zapadnom dijelu lokacije gdje je bila džamija otkopani zemljani zidovi nepoznate građevine, dimenzija 9,1 puta 7,6 metara.

"To ukazuje da su tu bili neki mnogo stariji objekti, ali ćemo u nastavku iskopavanja, na osnovu maltera i drugih činjenica, preciznije otkriti o čemu se zaista radi", rekla je Srdićeva.

Ona je precizirala da je i na južnoj strani ove lokacije otkopan dio zida širine metar i dužine metar i po.

Srdićeva i arheolog Ljiljana Parežanin su na istočnom dijelu Careve džamije, otkrile i do sad nepoznat grob obložen blokovima od sedre, u kojima su nađene dvije lobanje, ostaci drvenog kovčega i gvozdeni ekseri.

Arheolozi kažu da je, prema načinu ukopa, očito da su ovdje sahranjeni krišćani.

Dosadašnja iskopavanja su danas zaštićena folijom i, najvjerovatnije, će sačekati proljeće, kada treba uslijediti nastavak istraživanja.

Istraživanje se provodi radi utvrđivanja konačne istine o temeljima crkve, za koju arheolog Alija Bejtić piše da ja sagrađena najkasnije u 12. vijeku.

Arheološka iskopavanja su početa na osnovu odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja je prije osam godina lokalitet Careve džamije u Foči proglasila zaštićenim nacionalnim spomenikom.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.