Za stare i nemoćne osobe
10

U B. Luci promovirana prva generacija certificiranih njegovatelja

FENA
Banja Luka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Banja Luka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon 500 sati obuke provedene tokom šest mjeseci "Socijalno-edukativni centar" (SEC) Banja Luka osposobio je grupu od 24 osobe za obavljanje poslova njegovatelja za stare i nemoćne osobe.

U ponedjeljak u Domu Omladine u Banja Luci upriličena je promocija prve generacije njegovatelja.

Direktorica Zavoda za obrazovanje odraslih RS-a Mira Bera polaznicima je uručila javno važeća uvjerenja o osposobljenosti.

"Jedan od prvih koraka koje smo prepoznali je potreba za zakonom o obrazovanju odraslih. Zadatak Zavoda bio je omogućiti da polaznici ovog programa dobiju certifikat priznat od države, kojeg će moći upisati u radnu knjižicu. Ovo je osjetljiva branša i zato mi je drago da ste vi priznati, napravili smo veliki korak. Vi ste sad njegovatelji i njegovateljice", naglasila je.

Svečanoj promociji prisustvovala je zamjenica austrijskog Ambasadora u BiH Brigitte Pfriemer, te mnogobrojni gosti i prijatelji Ustanove za obrazovanje odraslih "Socijalno - edukativni centar" Banja Luka.

"Njegovatelji(ce) za stare i nemoćne osobe kao i općenito socijalna zanimanja na našim područjima još su nedovoljno razvijeni, ali polaznici prvog programa osposobljavanja odraslih za ta zanimanja smatraju da se radi o izuzetno perspektivnoj oblasti i vjeruju da će uspjeti naći zaposlenje", saopćeno je iz SEC-a.

SEC je specijalizirana ustanova za obrazovanje odraslih iz oblasti socijalnih zanimanja.

Druga generacija polaznika u SEC-u trebala bi započeti s obukom tokom narednog mjeseca, a najesen se očekuju slične obuke koje će SEC organizirati u Sarajevu i Trebinju.

Djelovanje "Socijalno - edukativnog centra" i obuku za njegovatelje podržala je Austrijska razvojna agencija.