BiH
0

U azilu u Gladnom Polju smješteno 210 pasa

Klix.ba
Azil za pse u Rakovici predstavlja centar za sterilizaciju sa prihvatilištem za napuštene pse. Azil egzistira u okviru Zemljoradničke zadruge Ilidža u Gladnom Polju.

Azil nema dovoljno sredstava kako bi zadovoljio sve potrebe pasa, ali nastoji da stvori uslove kako bi psi koji su tu imali normalne uslove boravka, rekao je direktor Almir Džanković.

Ovo prihvatilište opstaje samo zahvaljujući finansijskoj pomoći Općine Ilidža i angažmanu načelnika Općine Senaida Memića.

"U prihvatilištu je trenutno oko 210 pasa, a njihov broj svakodnevno raste iako je kapacitet 140 pasa. Mi se trudimo da stvorimo dobre uslove jer su uvijek prisutne osobe koje brinu o njihovoj ishrani, higijeni, zdravlju .Radi se na socijalizaciji svih pasa koji tu borave", kazao je Džanković.

Dodao je da je najveći problem nevođenje evidencije o vlasničkim psima koji nakon nekog vremena bivaju ostavljeni na ulicama. Zahvaljujući Fondaciji Dog trust veliki broj pasa je kastriran i sterilisan.

Svi psi koji se tamo nalaze su već druželjubivi i spremni za igru i udomljavanje. Otvoreno je za javnost te su dobrodošli svi ljudi koji žele da se druže sa psima i prošetaju ih te na taj način pomognu njihovoj socijalizaciji i udomljavanju.

Direktor Zemljoradničke zadruge Almir Džananović istakao je zahvalnost Općini Ilidža i načelniku Memiću na izdvajanju 50.000,00 KM sredstava godišnje zbog kojih se bar djelimično smanjuju brige građana od ugriza napuštenih pasa.