{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U aprilu počinje upis djece u prvi razred osnovne škole

F
30.3.2015. u 12:38
4
3
U aprilu počinje upis djece u prvi razred osnovne škole
4
U aprilu počinje upis djece u prvi razred osnovne škole
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upis učenika u prvi razred osnovne škole za školsku 2015./2016. godinu na području Kantona Sarajevo počinje u aprilu, za djecu koja su do 1. marta napunila pet i po godina.
Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović precizirao je za Fenu da se radi o djeci koja će na početku naredne školske godine imati šest godina. Inače, u prvom razredu mogu biti djeca između šest i sedam godina.

Mart je mjesec podsjećanja roditelja na obavezu da djecu prijave za upis u prvi razred. Prijavljivanje počinje početkom aprila, a roditelji bi trebalo djecu da prijave u osnovnu školu kojoj pripadaju po mjestu stanovanja. Za upis je potrebno ljekarsko uvjerenje o zdravstvenom stanju djeteta, ne starije od šest mjeseci.

Nakon prijavljivanja, u drugoj polovini aprila, slijedi testiranje djece prema rasporedu koji će biti u svakoj školi. Testiranje izvode pedagog, psiholog i nastavnik razredne nastave, a tim testom se procjenjuje zrelost djeteta za polazak u školu.

Stepen zrelosti djeteta za školu procjenjuje nadležna komisija, ali to ipak najbolje mogu procijeniti roditelji. Tako ukoliko roditelji procijene da njihovo dijete još nije dovoljno zrelo za upis u prvi razred ili smatraju da bi moglo ranije krenuti u školu, za to moraju podnijeti zahtjev nadležnoj komisiji. Ukoliko procjenu roditelja potvrdi i nadležna komisija, što se većinom i pokaže tačnim, udovoljava se zahtjevu.

"Škola koja ima odgovarajuće prostorne i kadrovske uvjete može omogućiti upis u školu djetetu mlađem od dobi utvrđene za početak obaveznog odgoja i obrazovanja ako to traže roditelji/staratelji djeteta i ako škola, nakon što razmotri preporuke relevantnih stručnjaka, utvrdi da je to u najboljem interesu djeteta", kazao je ministar.

Aktivnosti oko prijavljivanja i testiranja djece na području kantona Sarajevo trebalo bi da budu završene do kraja aprila što je i prvi upisni rok za prvačiće. Za roditelje koji, iz opravdanih razloga, djecu ne upišu na vrijeme, predviđen je rok u augustu s istom dokumentacijom i pod istim uvjetima.

Ministar Kazazović podsjeća da je osnovno obrazovanje obavezno za svu djecu, a predviđene su i određene kaznene mjere za roditelje koji djecu, bez opravdanog razloga, u školu na upišu ni u jednom od predviđenih rokova.

"Dosad nije bilo potrebe za izricanjem zakonom predviđenih novčanih kazni jer su roditelji školskih obveznika uredno izvršavali tu zakonsku obavezu. Naravno, Ministarstvo je provjerenim metodama preventivno djelovalo, odnosno blagovremeno informiralo roditelje/staratelje o obavezi upisa djece i posljedicama nepoštivanja te zakonske obaveze", kazao je.

Ministar Kazazović navodi da je, prema podacima resornog ministarstva iz prethodnih pet školskih godina, vidljiv blagi porast broja prvačića što, nažalost, nije slučaj i u drugim sredinama u Bosni i Hercegovini.

Prema evidenciji Ministarstva, u školskoj 2010./2011. godini u prvi razred osnovne škole u Kantonu Sarajevo upisano je 3.856 učenika, školskoj 2011./2012. 3.890 učenika, 2012./2013. 3.917 učenika, 2013./2014. 4.037 učenika, dok je u školskoj 2014./2015. godini upisano 4.262 učenika.

Prema planu i programu, djeca u prvom razredu osnovne škole imaju 13 sati sedmično na kojima kroz igru i rad, izučavaju šest predmeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: