BiH
0

U ambasadi BiH u SAD-u obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
U prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Washingtonu 12. jula je održana komemoracija u povodu obilježavanja 15. godišnjice genocida u Srebrenici.

Komemoraciji su prisustvovali predstavnici State Departmenta, Pentagona, USAID-a, Komiteta za vanjsku politiku američkog Kongresa, predstavnici diplomatskog kora akreditiranog u SAD-u, kao i predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Pozivanjem na odavanje počasti nevinim žrtvama genocida i podsjećanjem na hronologiju pada Srebrenice prisutnima se obratio Damir Džanko, ministar savjetnik u bh. ambasadi.

Nakon obraćanja, prikazan je sažetak dokumentarnog filma u produkciji BBC-a “Krik iz groba”, a u suradnji s nevladinom organizacijom Advocacy project organizirana je izložba srebreničkih ćilima.

Komemoraciju je prenosila američka TV Voice of America.

Dan nakon komemoracije u Ambasadi BiH u prostorijama američkog Kongresa je održana komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici. Prisutnima su se prigodnim govorima obratili kongresmen Chris Smith, novinar Roy Gutman, preživjela žrtva holokausta Margit Meissner, predsjedavajući ICMP-a James Kimsay i ministar savjetnik Damir Džanko.

Za danas je predviđena komemoracija u Muzeju holokausta, koju će otvoriti i njenim radom predsjedavati Tony Blinken, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog potpredsjednika Joea Bidena.