{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi Vijeća sigurnosti UN-a minutom šutnje obilježili 11. juli

S
12.7.2010. u 17:44
0
0
Članovi Vijeća sigurnosti UN-a minutom šutnje obilježili 11. juli
0
Članovi Vijeća sigurnosti UN-a minutom šutnje obilježili 11. juli
Foto: SkyNews
Danas je u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku obilježena 15. godišnjica genocida u Srebrenici.
Članovi Vijeća sigurnosti su na početku rada sjednice obilježili godišnjicu genocida u Srebrenici minutom šutnje kako bi odali počast svim nastradalim u ovoj tragediji.

Također, u prostorijama Ujedinjenih nacija bit će održan komemorativni skup na kojem se očekuje prisustvo značajnog broj diplomata kao i ostalih dužnosnika Ujedinjenih nacija.

Prisutnim na ovom skupu će se obratiti Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon, Predsjednik Generalne skupštine Ali Abdussalam Treki i Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Ivan Barbalić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajžić pozdravio je odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da svoje današnje zasjedanje počne sa minutom šutnje u znak počasti žrtvama genocida u Srebrenici.

"Ovaj čin Vijeća sigurnosti je jedino prikladan s obzirom da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, koji je osnovan od strane Vijeća sigurnosti, u nekoliko svojih presuda označio događaje u Srebrenici kao genocid, te da je Međunarodni sud pravde, najviše sudsko tijelo UN-a, jasno presudio da su taj genocid počinile Vojska Republike Srpske i Policija Republike Srpske. Ova odluka Vijeća sigurnosti predstavlja još jednu potvrdu ovih sudskih presuda, ali i jasnu poruku svim onim koji, i pored ovih presuda, i dalje negiraju genocid u Srebrenici ili ga odbijaju nazvati njegovim pravim imenom.", stoji u saopštenju Silajdžićevog kabineta.

.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: