BiH
3

U akciji "Urban" u Sarajevu uhapšeno sedam osoba

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo jutros su započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva "Urban", usmjerene protiv organizovanog kriminala, i uhapsili sedam osoba.

"U okviru akcije 'Urban', pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo izvršeni su pretresi objekata na sedam lokacija i slobode je lišeno sedam osoba", ističu iz SIPA-e.

Akcija je izvedena zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe počinile krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanja štetnog ugovora, zloupotrebe procjene, poticaja na izvršenje krivičnog djela i porezne utaje, usljed čega je prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo od najmanje tri miliona konvertibilnih maraka.

Tereti ih se da su u periodu od 2012. do 2014. godine kao organizovana kriminalna grupa u namjeri da pribave protupravnu imovinsku korist pravnoj osobi zaključivali ugovore o zamjeni gradnje nekretnina.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo na dalje postupanje.