BiH
2

U akciji "Meso" otkrivene nove utaje PDV-a

FENA
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Najnoviji podaci o poljoprivrednim poticajima i osobama koje su otkupljivale živu stoku, koje je Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dostavilo Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanskog kantona, otkrili su nove brojne nepravilnosti.

Tako je firma iz Tuzlanskog kantona u periodu od 2011. do 2013. godine otkupila živu stoku u vrijednosti 7,6 miliona KM, a u istom periodu prikazala promet u PDV prijavama u iznosu od samo 650.000 KM, potvrđeno je danas iz UIO.

"Opravdano se sumnja da je gotovo sav ostvareni promet utajen i tako izbjegnuto plaćanje PDV-a. Kontrolne aktivnosti kod spomenutog obveznika su u toku", precizira se u saopćenju.

Prema podacima koje je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanskog kantona, utvrđeno je da je firma iz Brčkog, koju su ranije spominjali iz UIO, pored spomenutog otkupa živih životinja u vrijednosti 6,5 miliona KM u Republici Srpskoj, dodatno iz Tuzlanskog kantona otkupila stoku u vrijednosti od još 350.000 KM.

Ni ovaj promet nije evidentiran, niti je na njega obračunat i plaćen PDV.

"Pored gore spomenutih rekordera po visini utajenog prometa mesom u BiH, na osnovu do sada dobijenih podataka od resornih ministarstava poljoprivrede, otkriveno je još nekoliko destina firmi koje nisu iskazivale sav ostvaren promet i na njega obračunale i platile porez na dodanu vrijednost. Kada se u kontrolama utvrdi stvarni promet kod spomenutih obveznika, oni će biti u obavezi da plate PDV koji su izbjegli prikazati, uz zakonski utvrđenu kamatu koja iznosi 0,06 posto svakog dana zakašnjenja", ukazuje se u saopćenju UIO.

Također, na osnovu pristigle dokumentacije otkrili su više od stotinu obveznika koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su otkupili žive životinje na godišnjem nivou u vrijednosti većoj od 50.000 KM, što je zakonski uslov za registraciju u sistem PDV-a. Svi oni će biti registrovani po službenoj dužnosti od Uprave, kao i poljoprivredni proizvođači koji su prodali značajne količine žive stoke u toku jedne godine.

Naime, zakonski osnov za registraciju poljoprivrednih proizvođača u sistem PDV-a je prelazak praga u iznosu od 15.000 KM ukupnog godišnjeg katastarskog prihoda svih članova domaćinstva.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH još uvijek nije dostavilo Upravi podatke o poticajima u poljoprivedi koje je davalao ovo ministarstvo, te informacije o osobama koje su vršile otkup i dalju prodaju živih životinja za koje su davani poticaji u prethodnim godina.

Iz UIOBiH naglašavaju da se nastavlja sa kontrolnim aktivnostima u akciji “Meso”.