Urednik u BHRT-u
254

Tvrtko Milović pozvao sve Hrvate u BiH da plaćaju RTV pretplatu

Piše: A. D.
Tvrtko Milović
Tvrtko Milović
Tvrtko Milović, urednik dokumentarnog programa BHT 1, u razgovoru za Klix.ba pozvao je sve Hrvate u BiH da plaćaju RTV pretplatu i time ne dovedu u pitanje opstanak državnog javnog servisa.

Poznato je, naime, da većina građana hrvatske nacionalnosti u BiH, doduše potaknuti pozivima političara, i to mahom iz HDZ-a, ne plaćaju RTV taksu.

Naime, niz HDZ-ovih političara među kojima je i aktuelna predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto javno su izjavili da ne plaćaju RTV taksu, s obrazloženjem da se bore za kanal na hrvatskom jeziku.

Iako i sam pripada hrvatskom korpusu, Milović je odlučio suprotstaviti se ovakvom načinu razmišljanja

''Činjenica je da Hrvati u BiH, uglavnom spontano, odbijaju plaćati RTV taksu. Istovremeno traju opravdani zahtjevi Hrvata za kvalitetnom medijskom prezentacijom unutar javnog RTV servisa. Koliko ja vidim, to u jednoj mjeri isključuje jedno drugo. Plaćanje RTV takse je jedini način da se ti zahtjevi legitimiraju. Uostalom, kao što javni RTV servis ima obavezu jednako tretirati sve građane i narode u BiH, tako svi građani, pa i Hrvati, imaju zakonsku obavezu plaćati taksu. Računica je jednostavna - neka svako izvršava svoje obaveze“, kazao je Milović.

Upitan da li očekuje žestoke reakcije političkih zvaničnika iz hrvatskog naroda na ovakav poziv, Milović je rekao da hrvatski političari u BiH predstavljaju svoje biračko tijelo.

''Otpor plaćanju takse je spontan, i političari samo predstavljaju taj stav. Ali istina je da hrvatski političari do danas nisu uspjeli materijalizirati taj bunt. Jedino što se uspjelo jeste ugroziti poslovanje javnog RTV servisa, koji pripada i Hrvatima. S te strane, očekujem podršku svih hrvatskih političara u BiH u javnom pozivu Hrvatima da plaćaju taksu“, rekao je Milović.

Milovića smo upitali i za stav u vezi s činjenicom da se na zvaničnoj internetskoj stranici Regulatorne agencije za komunikacije stoji da je glavni i odgovorni urednik RTV Herceg-Bosna, nedavno formiranog medija koji je bio problematiziran u kontekstu određenih najava predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

''Moje ime se našlo u kontekstu pokretanja RTV Herceg-Bosne greškom. Radi se o propustu RAK-a koji nije ažurirao svoje podatke. Naime, ja sam 2014. bio glavni odgovorni urednik HRT Kiseljak kojeg je u međuvremenu preuzela RTV Herceg-Bosne, a moje ime nije zamijenjeno drugim. Riječ je o običnom nesporazumu“, pojasnio je Milović.