BiH
0

Tvrdnje koalicije Prvi mart degutantne

SRNA
"SDS je pozvao građane Republike Srpske da na izborima glasaju za svoje predstavnike, a reagovanje koalicije Prvi mart je u najmanju ruku degutantno", izjavio je direktor Političke akademije SDS-a Aleksandar Savanović.

Savanović je istakao da je optužba da se potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić, koji je jučer pozvao sve partije i institucije Republike Srpske da se zajednički suprotstave aktivnostima koalicije Prvi mart, "uplašio" za platu - tipična strategija te kolacije radi diskreditovanje političara i politike u Republici Srpskoj.

"Ideja je da se proizvede politička apatija i time što manja izlaznost građana Republike Srpske na izbore. Smanjena izlaznost građana koji stvarno žive u Srpskoj olakšava posao Prvog marta", istakao je Savanović.

On smatra da akcija Prvog marta nema osnova za uspjeh, te da ima za cilj "da se propalom političkom avanturisti omogući da sam bude izabran i da se uhljebi u Republici Srpskoj, kada već ne može u Sarajevu".

Koalicija Prvi mart najoštrije je osudila jučerašnji Tadićev poziv institucijama i organima Republike Srpske koji, kako navodi ova koalicija, ima za cilj nova masovna kršenja ljudskih prava nesrpskih povratnika u taj entitet.

Tadić je juče pozvao sve partije i institucije Srpske da se zajednički suprotstave aktivnostima Koalicije Prvi mart, koja nastoji da promijeni dejtonsku strukturu BiH i prenese krizu iz FBiH u Srpsku.

"Svi oni koji učestvuju u aktivnostima Koalicije Prvi mart moraju biti svjesni da su otvorili jedan od mogućih scenarija urušavanja dejtonske BiH, a samim tim i moguću krizu i raspad ove zemlje", rekao je Tadić.