Sigurnosni propusti
46

Tvrdnje bivših osuđenika: ICTY ima samo detektor metala, Praljku otrov unio neko od uposlenika

Piše: M. N.
Još nije jasno kako je Slobodan Praljak dobio i unio bočicu s otrovom u sudnicu Haškog tribunala, koji je, nakon što mu je izrečena drugostepena presuda, popio i izvršio samoubistvo.

Kako su kazali ugledni advokati za strane medije, krijumčarenje tečnosti u hašku sudnicu je vrlo lako s obzirom na to da su provjere iste kao i na aerodromu, odnosno imaju samo detektor metala.

Zaštitari traže samo metalne objekte i uzimaju mobitele, ali ne registruju tablete i manje količine tečnosti.

Glasnogovornik ICTY-ja kazao je kako je osuđenik popio tečnost u sudnici i da mu je brzo postalo loše. Ambulantna kola su odmah stigla, kao i helikopter koji je nadlijetao zgradu. Praljak je prebačen u bolnicu, ali je preminuo.

Sudija Agius je kazao kako je sudnica postala mjesto zločina, zbog čega je suđenje nastavljeno u drugoj prostoriji, a započeta je detaljna istraga o ovom slučaju. Postavlja se pitanje kako je Praljak imao pristup smrtonosnoj tekućini kada je bio u pritvoru. Sve vrijeme se nalazio u zatvorskoj ćeliji, a svakodnevno se vozio u osiguranom kombiju.

I na stranici ICTY-ja piše kako će sve osobe koje uđu u zgradu biti podvrgnute sigurnosnim provjerama koje uključuju detekciju metala. Naglašava se da nije dopušteno unošenje hrane, pića, fotoaparata, mobilnih telefona, uređaja za snimanje zvuka i druge elektronske opreme na javne galerije sudnica.

"Zatvorenike Haškog suda niko tamo ne tretira kao kriminalce, kao nekoga prema kome treba biti nasilan i strog. Većina nas smo generali pa nas se tako i tretira. On je u Hagu bio gospodin i prema njemu su se tako odnosili. Ako je želio doći do otrova, mogao je to učiniti vrlo lako. Bez obzira na vjeru, nacionalnost i strane na kojima smo bili u ratu, u Hagu smo bili samo profesionalci. Tu rat prestaje, tu smo vojnici", ispričao je neimenovani bivši haški zatvorenik za 24sata.

Kazao je kako je Praljku otrov nabavio ili neko od već ranije osuđenih generala, jer su kontrole nad njima manje, ili neko od stražara, jer su slabo plaćeni pa čine dosta toga za novac.

"Stražari tamo baš nisu bajno plaćeni, ne znaju ni dokle će zapravo još uopće imati posao i uvijek su rado za neki novčani dar nabavljali stvari koje smo željeli i donosili nam ih u kaznionice. Neko mu je svjesno pomogao i uslišao mu molbu. Trebalo je i tačno znati koji otrov i gdje nabaviti. Neko mu je ispunio posljednju želju, uvjeren sam da je to neko od osoblja Haškog suda", tvrdi izvor.

S torbama u zatvor mogu ući samo advokati, dok ih članovi porodice ostavljaju na ulazu. Vjeruje da je Praljku otrov dao neko od zaposlenika suda jer oni imaju lakši prolaz zbog akreditacija.

Podsjetimo, Praljak je osuđen na 20 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH. Nakon što mu je potvrđena drugostepena presuda, ustao je i počeo vikati: "Slobodan Praljak nije ratni zločinac. Odbacujem vašu presudu", te popio otrov.