Sačuvati od zaborava
69

Tužno sjećanje: 28 godina od stradanja dvije majke i kćerke u Jukićevoj ulici u Sarajevu

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Članovi porodica, prijatelji, komšije i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe prisjetili su se i odali počast djevojčicama i njihovim majkama ubijenim na današnji dan 1992. godine u ulici Jukićeva broj 116 u Sarajevu.

Prije 28 godina u Jukićevoj ulici broj 116 u Sarajevu dogodila se porodična tragedija. Prvog juna 1992. godine zločinci su granatom tokom ručka ubili dvije djevojčice i njihove majke koje su bile sestre.

Ubijene su trogodišnja Zlata Kurtović i njena majka Mediha, 14-godišnja Amela Fočo i njena majka Rabija, a teže su ranjena još tri člana porodice.

Kako se ovaj stravičan zločin nikada ne bi zaboravio i danas je ukazano na značaj njegovanja kulture sjećanja i važnost podsjećanja na sve nevine žrtve tokom agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva naglasio je da je na današnji dan teško poslati odgovarajuću poruku, pogotovo kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina i zločinaca koji su krivi za stravična stradanja nedužnih civila.

"Danas smo bili i na Dobrinji gdje je ubijeno 15 nedužnih građana i među njima šestero djece i nikada niko za to ne odgovara, a postoji mnogo takvih lokacija za koje su zločinci vidjeli priliku da ubiju veliki broj građana ovog grada i Jukićeva ulica je primjer i potvrda da zapravo ljudi nigdje nisu bili slobodni ni zaštićeni. Zločinci nisu uopće poštovali ni međunarodne konvencije, kao ni običaje ratovanja", naglasio je Grabovica.

Kako je istakao, bolna je pomisao da je stradala porodica u Jukićevoj ulici samo živjela normalnim životom, ali su kukavički ubijeni za vrijeme ručka iako tu nije bilo nikakvih vojnih ciljeva.

"Zločinci s brda su dvjema granatama napravili masakr i glavna poruka je da ni u kojem slučaju ove događaje ne smijemo zaboraviti i da moramo čuvati uspomenu za sve buduće generacije, jer one koje nisu zapamtile rat mogu veoma brzo zaboraviti i da se dogodio ako ne budemo o tome pričali. To ne smijemo sebi dozvoliti ne kako bismo se svetili i nekoga mrzili, već da bismo na taj način stvarali sebi i drugima bolju budućnost", naveo je Grabovica.

Na kraju je dodao da nema smisla upućivati bilo kakve poruke Tužilaštvu i Sudu BiH, jer, kako tvrdi, ništa ne poduzimaju.

"Čini mi se da bi bilo bolje da te institucije i ne postoje, jer apsolutno ništa ne rade. Toliko vremena je prošlo, ali još nikada nijedna optužnica nije podignuta za toliki broj zločina tokom opsade Sarajeva. Jer 800 predmeta iz Haga je prebačeno u Tužilaštvo BiH, ali nikada još nijedan nije ni otvoren, a ne da je procesuiran. To je zaista nevjerovatno", zaključio je Grabovica.