BiH
59

Tužna povorka stigla u Potočare: Srebreničani u tišini nosili tabute žrtava genocida

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Konvoj s posmrtnim ostacima 175 Srebreničana ubijenih jula 1995. godine stigao je oko 16 sati u Potočare, javljaju reporteri portala Klix.ba.

Tabute sa posmrtnim ostacima u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima, gdje se nalazila i baza holandskog bataljona Ujedinjenih naroda (UN), danas su dočekali majke, sestre, tetke i poneki muški član porodice ubijenih Srebreničana.

Bol koja se može vidjeti u svakom njihovom pogledu, koja se nazire iz svake riječi, pokreta, ne može se opisati riječima. U Potočarima je nastao tajac koji govori više od hiljadu riječi.

Prisutni su u tišini formirali dva reda od kamiona do ulaza u prostor nekadašnje Fabrike akumulatora kako bi na rukama prenijeli tabute sa žrtvama srebreničkog genocida.

Na 19. godišnjicu bit će ukopano 15 maloljetnika i 13 žrtava koje su u vrijeme ubistava imale više od 60 godina. Uz dosad ukopanih 6.066 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice 1995, na 19. godišnjicu genocida, smiraj će naći još 175 žrtava.

Iznošenje tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida do Musale, ispred Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari planirano je sutra, 10. jula, u 17,45 sati, nakon čega će akšam-namaz i jaciju, odnosno teravih-namaz predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a bit će upriličen i iftar.

Učenje i poklanjanje hatme predvodit će 30 imama po jedan džuz, kao i zikr u Bijeloj džamiji.

U petak, 11. jula u 11 sati, počet će komemoracija žrtvama srebreničkog genocida u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, a potom će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 175 žrtava genocida. Džumu i ikindiju, 11. jula u Potočarima, predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, kao i dženaza-namaz.