BiH
111

Potočari: Jeziva tišina uoči oproštaja od 175 žrtava genocida u Srebrenici

Piše: E.S.H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U hali bivše Fabrike akumulatora u Potočarima danas se nalazi 175 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida. Kamion sa tabutima jučer je krenuo iz Visokog prema Srebrenici i prošao je ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, a u Potočare je stigao oko 16 sati.

Muk, jeziva tišina i zvuk fotoaparata jedino je što se može osjetiti, čuti, vidjeti i zabilježiti u hali Fabrike akumulatora koja je u toku rata korištena kao glavni štab holandskih vojnika, onih istih koji su služili pri snagama UN-a u zaštićenoj zoni Srebrenica i pred očima cijelog svijeta prepustili nevine žrtve dželatima.

Članovi porodica ubijenih Srebreničana, majke, sestre, tetke, rodice, danas dolaze kako bi se oprostili sa svojim najmilijima. Učenjem Fatihe i boravkom pored tabuta prisjećaju se trenutaka koje su proveli zajedno.

Ostaje žal za očevima i braćom, za djetinjstvima bez očevog zagrljaja, bez bratove podrške i zajedničke igre. Ostaje žal za životima nevinih Srebreničana koji su tako brutalno ubijeni u genocidu.

Ostaje sjećanje na život prije 11. jula 1995. godine.

Mnogo se tuge nadvije nad Srebrenicom svake godine. Juli je u ovom gradu mjesec boli, mjesec patnje i sjećanja. Iako Srebreničani, povratnici nastoje živjeti životom kao što je to nekad bilo, uvijek ostaje ono "ali, da je moj otac (sin) živ, sve bi drugačije bilo". I bilo bi drugačije.

Njih 175 će sutra biti ispraćeno u vječni mir, a majkama ostaje čekanje da se sretnu u nekom ljepšem svijetu.

Večeras će, po dolasku učesnika Marša mira 2014., tabuti od ruke do ruke biti preneseni do musale Memorijalnog centra, gdje će sačekati klanjanje dženaze namaza i ukop.

Hala u kojoj su smješteni tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici ostat će do tada otvorena za rodbinu i prijatelje i sve one koji se žele molitvom ili na drugi način oprostiti od žrtava.

Neka je spas i mir nad nevinim žrtvama Srebrenice.