{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzli prijeti 1.313 klizišta, o tome se priča, ali ništa ne radi

S
17.11.2011. u 18:15
0
3
Tuzli prijeti 1.313 klizišta, o tome se priča, ali ništa ne radi
0
Tuzli prijeti 1.313 klizišta, o tome se priča, ali ništa ne radi
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Od 2.372 registrovana klizišta na području Tuzlanskog kantona čak 1.313 nalazi se na području općine Tuzla, a veliki broj je registrovan u užem gradskom području.
Podsjećanja radi, početkom decembra prošle godine, u pokretanju klizišta u naselju Crvene Njive, poginula su tri člana porodice Salkić, a od tada do danas, na raznim okruglim stolovima govori se o klizištima i o preventivnom djelovanju. Međutim, klizišta i dalje prijete, čak više nego ranije.

Današnji okrugli sto o temi: ''Prevencija, monitoring i interventna sanacija klizišta'', organizovali su Rudarski institut Tuzla i Geoworks Tuzla, uz podršku Vlade TK i Općine Tuzla.

Na okruglom stolu je predstavljeno 19 stručnih radova u kojima se tretira problematika klizišta na području BiH. Stručnjaci iz te oblasti pokušali su ukazati na trenutno stanje klizišta u BiH, te na mogućnosti i profesionalne kapacitete u sprečavanju ove nepogode.

Također, podsjećanja radi, prirodne nepogode u Tuzlanskom kantonu, klizišta i poplave, samo u prošloj godini prouzrokovali su štetu od oko 35 miliona KM, a za sanaciju tih šteta je prikupljeno tek 10 posto ili 3,5 miliona KM.

Godinu dana nakon tragedije u naselju Crvene Njive, direktor Rudarskog instituta Eldar Pirić, navodi kako su se odlučili na organizovanje okruglog stola s ciljem da se u narednom periodu ovoj temi da na značaju, jer samo na području F BiH ima oko 5.000 registrovanih klizišta.

Miralem Mulać iz Zavoda za urbanizam Općine Tuzla kaže kako je područje općine Tuzla najugroženije u BiH, ali i u širem regionu.

''U prošloj godini smo na području Tuzlanskog kantona imali proglašenje stanja prirodne nesreće usljed djelovanja klizišta. Nažalost, tri osobe su smrtno stradale, a pričinjena je velika materijalna šteta”, kaže Mulać.

Stručnjaci kažu kako je znatno jeftinija varijanta preventivnog djelovanja od same sanacije klizišta. Zbog toga se monitoring i prevencija, prema mišljenju direktora Geoworks Tuzla Amera Džinde, moraju dići na viši nivo. Zaključio je kako individualac i lokalna zajednica mogu preventivno djelovati kako bi se umanjio krajnji neželjeni efekt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: